Cum să-ți întreții mașina în sezonul rece: 5 sfaturi practice

Iarna este o perioadă importantă a anului pentru întreținerea mașinii. Nu este vorba doar despre schimbarea anvelopelor, ci și despre diferitele sarcini de întreținere pe care trebuie să le faci în acest sezon.

Când temperaturile scad și vremea devine dificilă pentru a conduce confortabil, menținerea mașinii într-o formă bună poate fi o provocare. Dar nu este imposibil. Iată cele mai bune sfaturi practice pentru a avea grijă de autovehiculul tău în sezonul rece:

1. Păstrează rezervorul de combustibil cel puțin pe jumătate plin sau menține bateria încărcată

Asigură-te că nu rămâi niciodată fără combustibil, deoarece acest lucru poate deteriora motorul mașinii.

Atunci când se face frig, iar temperaturile scad sub zero grade Celsius, condensul poate provoca înghețarea liniilor de combustibil, împiedicându-l să ajungă la motor. Din fericire, majoritatea vehiculelor noi au acum sisteme sigilate de injecție a combustibilului, ceea ce te poate ajuta să previ acest lucru, dar este întotdeauna mai bine să fii în siguranță și să păstrezi rezervorul cel puțin jumătate plin.

În cazul în care ai o mașină electrică, care nu necesită combustibil tradițional, va trebui să menții bateria încărcată pe cât posibil. Vremea rece poate scădea semnificativ performanța unei mașini electrice prin deteriorarea directă a bateriei.

Când temperatura scade sub zero grade Celsius, reacțiile chimice din baterie sunt încetinite, reducându-i capacitatea de a o menține încărcată pe cont propriu. Pentru a atenua această problemă, menține bateria încărcată în sezonul rece. Acest lucru poate fi realizat prin conectarea mașinii electrice ori de câte ori este posibil, chiar și atunci când nu este în uz.

Chiar dacă mașina nu necesită încărcare completă, menținerea bateriei peste un anumit nivel poate ajuta la prevenirea deteriorării și la menținerea performanței.

2. Schimbă filtrul și uleiul de mașină

Temperaturile scăzute îți afectează inevitabil mașina. Uleiul de motor se îngroașă din cauza frigului, determinând încetinirea motorului. În general, se recomandă aplicarea uleiului de motor cu funcție specială pentru utilizarea în sezonul rece. Formulele tipice recomandare de uleiu de motor pentru mașinile moderne sunt 5W-20, 5W-30, 10W-30. Acestea asigură un flux excelente de ulei la temperaturi scăzute și sunt adesea folosite pe tot parcursul anului.

Vremea din sezonul rece poate fi foarte necruțătoare pentru motorul autovehicului tău, așa că trebuie să te asiguri că uleiul și filtrul sunt bune. Nu trebuie să schimbi uleiul de fiecare dată când atingi marcajul de kilometraj recomandat, dar este o idee bună să respecți un program de schimbare odată la șase luni. Acest lucru te poate ajuta să menții mașina într-o stare bună pe timpul iernii.

Citește și: Cum să alegi cel mai bun ulei de motor. Sfaturi de care să ții cont.

3. Fii atent la presiunea anvelopelor

Când temperatura scade, presiunea anvelopelor tinde să scadă de asemenea. Acest lucru poate duce la o serie de probleme, inclusiv tracțiune redusă și uzură crescută a anvelopelor.

Pentru a preveni aceste probleme, verifică presiunea din anvelope a mașinii tale electrice sau pe combustibil. Presiunea recomandată în anvelope pentru mașina ta poate fi găsită în manualul de utilizare sau pe peretele lateral al anvelopei. Asigură-te că verifici regulat presiunea anvelopelor atunci când acestea se răcesc, deoarece presiunea crește de obicei pe măsură ce roțile se încălzesc.

Pe lângă verificarea presiunii anvelopelor, este o idee bună să investești și în anvelope de iarnă pentru mașina ta. Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a oferi o tracțiune mai bună pe zăpadă și gheață, ceea ce poate fi deosebit de important în zonele cu condiții meteorologice dure în sezonul rece.

4. Verifică antigelul

Antigelul este substanța care împiedică înghețarea apei din radiatorul mașinii. În cazul în care aceasta îngheață, motorul mașinii se poate deteriora sau radiatorul se poate sparge propriu-zis.

Asigură-te că amestecul de antigel și apă se află într-o proporție de 50/50, iar antigelul este unul de calitate.

5. Verifică lichidul de parbriz, ștergătoarele și dezaburitorul

Precipitațiile puternice sunt un fenomen comun în sezonul rece. Prin urmare, trebuie să fii pregătit să îndepărtezi picăturile de ploaie și fulgii de nea care se acumulează pe parbrizul mașinii. În acest caz, ar trebui să verifici dacă șaibele de parbriz funcționează corect sau nu.

De asemenea, asigură-te că acestea sunt îndreptate corect spre zona interioară a parbrizului. Verifică dacă nu există blocaje în duzele ștergătoarelor. Totodată, ar trebui să verifici dacă rezervorul cu lichid de parbriz este plin și totul este în regulă.

Unul dintre pașii importanți pentru a-ți menține mașina în sezonul rece este să înlocuiești lamele ștergătoarelor ori de câte ori este nevoie - adică, atunci când încep să se uzeze sau să nu mai funcționeze la performanță maximă.

Nu în ultimul rând, verifică în mod regulat dezaburitorul mașinii, în cazul în care mașina ta este echipată cu acest element. Dezaburitorul ajută la eliminarea condensului de pe suprafața parbrizului.

Citește și: Sfaturi utile pentru întreținerea corectă a mașinii.


Este sigur să conduci o mașină electrică în sezonul rece?

Dacă ești proprietarul unei mașini electrice, probabil te-ai întrebat dacă este sigur să o conduci pe vreme rece.

Ca orice alt vehicul, mașinile electrice sunt predispuse la provocări mecanice în timpul sezonului rece, în special dacă fenomenele atmosferice sunt necruțătoare. În cele din urmă, în calitate de proprietar al unei mașini hibride sau electrice, poți preveni orice tip de uzură luând măsurile de precauție necesare pentru protejarea autovehiculului în sezonul rece.

Mașina ta electrică Ford este avariată din cauza vremii reci? Fă-ți acum o programare la Ford Service și prezintă-te numaidecât! În schimb, dacă mașina ta este mai veche de patru ani, îți recomandăm și serviciile Ford Motorcraft pentru verificare și reparații complete la prețuri atractive.