Cand este momentul sa schimbi anvelopele?

In general, este nevoie sa iti schimbi anvelopele din doua motive diferite: se schimba sezonul sau au devenit prea uzate. Oricare ar fi situatia, acestea trebuie schimbate din timp, mai ales, daca nu vrei sa te confrunti cu probleme, amenzi sau, in cel mai rau caz, accidente.

Cand trebuie sa treci la anvelope de iarna?

Programeaza-ti o vizita la vulcanizare imediat ce temperatura scade sub 7 grade Celsius, pentru ca atunci scade aderenta anvelopelor de vara. Daca pornesti la drum neechipat cu un set potrivit de anvelope, poti fi sanctionat cu 9-20 de puncte de amenda si cu sume cuprinse intre 1305 si 2900 lei, conform legii aflate in vigoare.

Daca nu iti schimbi cauciucurile la timp, risti nu doar sa primesti amenda mentionata, ci si sa nici nu iti poti folosi masina pentru o perioada de timp, situatie neplacuta pentru orice sofer, indiferent de nivelul de experienta. 

Politia iti va restitui certificatul de inmatriculare abia dupa ce faci dovada echiparii corespunzatoare a masinii. Iar, daca ai nenorocul sa fii implicat intr-un accident, risti sa nu beneficiezi de despagubirile acordate pentru daune, mai ales, in cazul in care se constata ca nu aveai anvelopele potrivite.

Cand e timpul pentru anvelopele de vara?

Daca in cazul anvelopelor de iarna, schimbarea se recomanda la sub 7 grade Celsius, cand temperaturile cresc peste aceasta limita, este cazul sa treci la anvelopele de vara. Acestea sunt mai moi si mai maleabile, astfel incat nu se uzeaza nici macar atunci cand temperatura asfaltului atinge 60 de grade Celsius. Anvelopele de vara nu doar ca rezista la temperaturi inalte, dar previn si fenomenul de acvaplanare care poate aparea atunci cand e apa pe sosea.

Ca sa nu te prinda anotimpul pe picior gresit (sau in cazul acesta, pe un pneu gresit), fa din timp o programare online la service-ul Ford Roadhill si schimba anvelopele.

Poti folosi anvelope all season?

Avantajul major al anvelopelor all season este cel economic. Deoarece, 4 anvelope all season sunt mai ieftine decat 8 (4 de vara si 4 de iarna), multora li se pare o optiune foarte atractiva. Din pacate, insa, anvelopele all season nu sunt chiar pentru toata lumea. Performanta lor in conditii extreme e mult limitata fata de ceea ce pot face anvelopele de sezon.

Cauciucurile all season sunt recomandate doar vehiculelor cu putere redusa, persoanelor care au un stil mai lent de condus si celor care locuiesc intr-o zona cu o clima mai blanda. Altminteri, manevrabilitatea masinii scade semnificativ si exista riscul sa faci accident.

Cand trebuie schimbate anvelopele din cauza uzurii?

 

Asa cum am mentionat la inceputul articolului, cauciucurile nu trebuie inlocuite doar atunci cand se schimba sezonul, ci, si atunci cand gradul de uzura devine evident. Dar cum iti dai seama ca a sosit momentul? Anvelopele trebuie inspectate cel putin o data pe an, desi, unii specialisti recomanda inspectia lunara. De multe ori, e greu sa determini de unul singur cand trebuie inlocuite. Spre exemplu, chiar daca par utilizabile si nu au fost rulate pana la indicatorul de uzura, ele trebuie schimbate daca au depasit 10 ani de folosire.

Care sunt celelalte cazuri in care va trebui sa le inlocuiesti?

  • cand prezinta bare de uzura a benzii de rulare;
  • cand au profiluri de uzura neomogene;
  • cand apare o umflatura sau o basica pe flancul unei anvelope;
  • cand cauciucul prezinta laceratii ( e rupt, sfasiat);
  • cand flancul sau banda de rulare au perforatii mai mari de 0,64 cm;
  • cand faci pana din cauza unei explozii;

Inainte sa iti inlocuiesti anvelopele, consulta intotdeauna manualul de utilizare al masinii si respecta recomandarile producatorului auto referitoare la cauciucurile de schimb. Usurinta in manevrarea masinii poate fi profund afectata daca schimbi dimensiunea sau tipul de anvelopa.

Cea mai intuitiva solutie pentru schimbarea anvelopelor

Daca vrei sa fie totul si mai usor, acum ai si optiunea de a face inspectia masinii tale si din confortul propriei tale locuinte. Tot ce trebuie sa faci este sa apelezi la serviciul Ford Video Check. Unul dintre expertii nostri va efectua o verificare completa a vehiculului, surprinzand, intr-un clip video, orice zone care ar putea necesita reparații sau piese de schimb. Un link catre acest videoclip va fi distribuit si catre tine, fie prin e-mail, fie prin SMS.

Echipa noastra iti va oferi apoi un rezumat complet al lucrarilor recomandate, impreuna cu o oferta, pe care o poti accepta dupa bunul plac. Serviciul nostru iti ofera control complet asupra modului in care doresti sa procedam.

Acum, ca ai o solutie cat se poate de simpla pentru a rezolva schimbarea anvelopelor, cum ar fi sa iti poti controla masina direct printr-o aplicatie mobila? Aceasta deja exista: FordPass iti permite sa inchizi, deschizi, opresti si pornesti masina, sa estimezi in timp real cat iti ia sa ajungi la destinatie, sa gasesti cel mai bun loc de parcare, sa identifici statiile de carburant din zona ta si nu numai.

Unde mai pui ca, tot prin intermediul aplicatiei FordPass, te poti programa la service-ul nostru. Chiar daca masina ta a iesit din garantie, sau este mai veche de 4 ani, cu Ford Motorcraft poti beneficia de preluarea, repararea, igienizarea si returnarea sa la un pret imbatabil.