Cum alegi cel mai bun ulei de motor? Sfaturi de care să ții cont.

Uleiul de motor este esențial pentru buna funcționare a autoturismului tău, fiind o componentă ce nu trebuie neglijată. Există o gamă largă de produse de acest tip din care poți alege, dar opțiunea finală va trebui să fie potrivită pentru mașina ta. Află cum alegi cel mai bun ulei de motor, care sunt caracteristicile la care să fii atent și în ce categorii este împărțit.

Ce este uleiul de motor?

Uleiul este esențial pentru a asigura buna funcționare a motorului și îndeplinește mai multe funcții. În primul rând, acesta are rolul de a asigura lubrifierea tuturor componentelor motorului, astfel prevenind uzura acestora. În timpul acestui proces de lubrifiere, este eliberată căldură, așadar uleiul contribuie și la prevenirea supraîncălzirii motorului.

 

Procesele care au loc în timpul funcționării autovehiculului duc la apariția de impurități. Circulația uleiului în interiorul motorului ajută la curățare, deoarece acesta preia murdăria și o elimină cu succes. Alte procese pot cauza și coroziunea motorului, iar uleiul îi oferă protecție și încetinește deteriorarea.

 

Totuși, proprietățile uleiului se pierd în timp, de aceea schimbarea periodică a lichidului este esențială. Alegând cel mai bun ulei de motor pentru mașina ta, poți prelungi durata de viață a acesteia și îi poți asigura funcționarea corespunzătoare. De asemenea, un ulei de motor bun este ecologic, deoarece reduce emisiile de dioxid de carbon și ajută la obținerea unui consum mai mic.

Factori esențiali în alegerea celui mai bun ulei de motor

Există câteva elemente prin care se poate caracteriza uleiul de motor, cărora va trebui să le acorzi mai multă importanță. În funcție de aceștia, vei putea alege un produs potrivit pentru cerințele mașinii tale.

Vâscozitatea

Când vine vorba de ulei de motor, gradul de vâscozitate reprezintă ușurința cu care lichidul se deplasează în interiorul motorului, pentru a oferi protecție diferitelor piese și a le asigura o durată lungă de funcționare. Acest grad variază în funcție de temperatură, uleiul fiind mai lichid la rece și mai vâscos la cald.

 

Fiecare motor funcționează diferit și pornește la diverse temperaturi. Așadar, când vine vorba de vâscozitate, este recomandat să ții cont de recomandările producătorului. Un ulei potrivit trebuie să funcționeze în orice condiții și să poată asigura protecție motorului încă de la pornire.

Capacitatea de curățare

Așa cum am prezentat mai sus, un ulei de motor bun trebuie să poată curăța motorul de impurități în mod eficient. Produsul de care ai nevoie trebuie să aibă o capacitate de curățare ridicată, care previne formarea de blocaje în interiorul motorului fără a fi schimbat extrem de des.

Capacitatea de protecție

Prin lubrifierea componentelor motorului, uleiul prelungește durata de viață a acestuia. În momentul în care acesta se află în funcțiune, piesele sale sunt supuse unor forțe de frecare și se uzează. Un ulei bun trebuie să aibă un grad ridicat de protecție și să combată efectele acestor forțe, pentru a încetini uzura cât mai mult timp posibil.

Promovarea unui consum eficient

Desigur, cu toții ne dorim ca mașina să consume cât mai puțin combustibil. Acest lucru nu este avantajos numai pentru portofelele noastre, dar ajută și mediul înconjurător. Cel mai bun ulei de motor va trebui să faciliteze un consum mic și să emane cât mai puține substanțe nocive în atmosferă.

Tipuri de ulei de motor

Uleiul de motor poate fi împărțit în mai multe categorii și i se pot atribui diverși indici, judecând după diferiți factori. Iată care sunt cele mai comune clasificări ale uleiului de care va trebui să ții cont.

Categorii în funcție de vâscozitate

Acest factor este, probabil, cel mai important când vine vorba de uleiul de motor, deoarece de acesta depinde buna funcționare a vehiculului. 

O primă categorie o reprezintă cea a uleiurilor monograd, care au un grad uniform de vâscozitate. Așadar, ele au aceleași proprietăți indiferent de temperatură și pot fi folosite atât iarna, cât și vara.

Uleiurile multigrad sunt o opțiune ceva mai complexă, asociată cu un grad mai ridicat de vâscozitate. Textura uleiului variază în funcție de temperatură, iar acest lucru este recomandat, deoarece poate oferi o protecție mai bună în orice fel de situație.

Categorii în funcție de modul de fabricație

Pe baza felului în care a fost fabricat și a ingredientelor folosite, uleiul de motor poate fi de trei tipuri: mineral, semi-sintetic și sintetic.

 

Uleiul mineral este obținut printr-un proces de distilare și reprezintă varianta cea mai de bază la care ai putea apela. În general, utilizarea lui este recomandată doar în cazul unui motor mai vechi, care are deja un număr ridicat de kilometri.

 

Uleiul semi-sintetic este, probabil, cel mai utilizat de către șoferi, fiind și varianta pe care majoritatea producătorilor de autovehicule o recomandă. Fiind o opțiune accesibilă, acest tip de ulei este eficient în condiții normale de funcționare.

Uleiul sintetic este produs din ingrediente 100% artificiale, în condiții speciale dintr-un laborator. Așadar, acest lucru îi oferă anumite proprietăți care îi sporesc performanța în situații deosebite.

Categorii în funcție de diferiți indici

Uleiurile de motor pot fi clasificate și cu ajutorul unor sisteme special create, care țin sub observație anumite caracteristici ale sale. Aceste sisteme sunt recunoscute datorită unor indici specific, precum SAE sau API.

SAE

Această clasificare, stabilită de către Societatea Inginerilor de Autovehicule, măsoară gradul de vâscozitate a uleiului. Pentru un ulei monograd, indicele va fi reprezentat de un singur număr. 

 

În cazul uleiului multigrad, care reacționează diferit odată cu fluctuațiile de temperatură, indicele va fi forma 5W-40. Primul număr urmat de litera W reprezintă indicele de vâscozitate la rece. O valoare cât mai mică a acestuia arată faptul că uleiul este mai puțin vâscos la temperaturi mici. 

Cea de-a doua valoare o reprezintă indicele de vâscozitate la cald. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât mai vâscos este uleiul la temperaturi ridicate. În acest caz, nu există o valoare predefinită care să fie mai potrivită, va trebui să respecți indicațiile venite de la producător pentru tipul de motor al mașinii tale.

API

Acest indice provine de la Institutul American al Petrolului și clasifică uleiul în funcție de calitate și de tipul de motor pentru care a fost creat. Sortimentele cu indicele S sunt potrivite pentru motoarele pe benzină, iar cele cu indicele C sunt pentru motoare pe motorină. 

 

Literele sunt urmate de un alt indice asociat cu calitatea uleiului. Acestea pot varia ca formă și pot conține atât litere, cât și cifre. De exemplu, indicele API pentru cel mai bun ulei pentru motoare pe benzină este SN iar, în cazul motoarelor diesel, acesta este CJ-4.

 

Alegerea celui mai bun ulei de motor poate fi influențată de diferiți factori care țin de proprietățile acestuia sau de nivelul său de calitate. Așadar, un produs care va asigura o viață lungă motorului tău va fi cel cu cei mai buni indici sau valori. Totuși, este recomandat să ții cont și de indicațiile producătorului, pentru a alege un ulei compatibil cu motorul tău.

 

Dacă nu știi ce ulei de motor este cel mai potrivit pentru mașina ta Ford, ne poti contacta pentru a primi sfaturi personalizate. Te sfătuim să îți faci o programare pentru service și să alegi perioada cea mai potrivită pentru tine. Dacă mașina ta este mai veche de 4 ani, îți recomandăm și serviciile Ford Motorcraft pentru verificare și reparații complete, la prețuri atractive!

Meta-descriere: Află cum să alegi cel mai bun ulei de motor pentru mașina ta și care sunt principalii factori de calitate de care va trebui să ții cont!