Mașini electrice: caracteristici, avantaje și dezavantaje

Devine din ce în ce mai evident că viitorul aparține mașinilor electrice, mai ales după ce la nivelul UE va fi adoptată o directivă care va interzice vânzarea de mașini noi cu motoare pe combustibil începând cu anul 2035.

Este încă prea devreme, dar în câțiva ani acesta va fi unul dintre detaliile esențiale de care să ții seama când îți cumperi o mașină nouă. Așadar, va trebui să ne obișnuim cu gândul că mașinile cu motoare pe combustie internă vor dispărea treptat și să ne concentrăm atenția asupra avantajelor autovehiculelor electrice.

De aceea, ne-am propus să îți prezentăm caracteristicile mașinilor electrice împreună cu avantajele, dar și dezavantajele pe care le are un astfel de vehicul nou sau second hand.

Ce este o mașină electrică

Este simplu de intuit că o mașină electrică este un vehicul propulsat cu ajutorul unui motor care folosește energia electrică în loc de combustibil. Pentru o definiție mai complexă, iată care sunt caracteristicile unei mașini electrice:

  • Folosește cu 90% mai puține componente în mișcare în comparație cu modelele care au motor cu ardere internă (clasice).
  • Nu are schimbător de viteze, deoarece transmisia funcționează cu un singur raport.
  • Tensiunea curentului este reglată de o unitate de control fără de care funcționarea automobilului electric nu ar fi posibilă.
  • Are nevoie de un invertor pentru a transforma curentul continuu furnizat de baterie în curent alternativ pentru punerea în mișcare a motorului.
  • E dotată cu un sistem de răcire pentru a evita supraîncălzirea diferitelor tipuri de baterii pentru mașinile electrice.

Categorii de mașini electrice

La momentul actual, putem vorbi despre cinci tipuri de mașini electrice, însă, cu timpul, unele dintre ele vor dispărea; în locul lor, este foarte posibil să apară altele noi. Deocamdată, vorbim la timpul prezent, iar categoriile actuale de mașini electrice sunt următoarele:

  • Battery Electric Vehicle (BEV) – sunt mașinile propulsate exclusiv de unul sau mai multe motoare electrice așa cum este și modelul E-Transit de la Ford, primul model Transit 100% electric. Alimentarea motorului sau motoarelor este asigurată de o baterie care necesită încărcare periodică la o priză obișnuită sau la o stație de încărcare.
  • Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) – mașinile din această categorie sunt dotate atât cu motor pe bază de combustie internă, cât și cu un motor electric. Bateria acestuia din urmă este încărcată folosind energie generată de motorul termic, însă încărcarea poate fi făcută și la priză sau la stația de alimentare. Cele două motoare funcționează concomitent, iar cel electric intră în funcțiune când viteza scade sub 50 de kilometri pe oră preluând sarcina de la motorul pe combustibil.
  • Hybrid Electric Vehicle (HEV) – caracteristicile sunt la fel cu acelea ale vehiculelor PHEV doar că în cazul celor din această categorie bateria motorului electric nu poate fi încărcată de la priză sau de la stație, ci doar prin intermediul motorului cu ardere internă.
  • Extended Range Electric Vehicle (EREV) – este o variantă îmbunătățită a mașinilor din gama PHEV având ca dotare suplimentară un mic generator pe benzină. Cu ajutorul acestuia, motorul electric poate fi încărcat și când mașina este oprită și nu este conectată la o altă sursă de alimentare.
  • Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) – propulsia acestor vehicule este în continuare asigurată de motorul cu ardere internă, însă acesta este susținut de un motor electric la pornire, mers constant, frânare și oprire. Acesta nu poate propulsa singur mașina, însă ajută la reducerea consumului de combustibil și a emisiilor de noxe.

Avantajele și dezavantajele mașinilor electrice

Există numeroase opinii pro și contra în privința acestui subiect, opinii bazate pe avantajele mașinilor electrice, dar și pe dezavantajele acestora. Ne-am propus să fim obiectivi, așa că vom prezenta argumentele ambelor tabere.

Avantajele mașinilor electrice

  • Reducerea sau eliminarea cheltuielilor necesare pentru combustibil – o mașină 100% electrică nu consumă combustibil, iar la cele din gama hybrid precum mașinile din noua generație electrificată Ford Kuga, consumul este mult diminuat. Costurile presupuse de încărcarea bateriilor sunt mult mai mici decât cele ale unui plin de combustibil, astfel că vei face economii importante.
  • Costuri mici de întreținere – O mașină electrică nu are nevoie de ulei, filtre, antigel, bujii, kit de ambreiaj și alte accesorii auto consumabile, indispensabile autovehiculelor cu motor pe combustibil. De asemenea, pentru că motorul electric nu are multe componente în mișcare, piesele se uzează mai greu și sunt necesare mai puține revizii. Toate acestea înseamnă cheltuieli mici și bani economisiți.
  • Beneficii fiscale și de altă natură – programul Rabla oferă cele mai mari bonificații pentru achiziționarea mașinilor electrice, iar proprietarii vehiculelor din această gamă sunt scutiți de taxa impozitului pe mașină. De asemenea, în anumite orașe, mașinile electrice pot fi parcate gratuit în locurile cu plată, iar în unele zone, există și stații de alimentare unde mașinile pot fi încărcate tot gratuit.
  • Impact minim asupra mediului – mașinile 100% electrice sunt nepoluante, iar în cazul celor din gama hybrid, emisia de noxe este mult diminuată. Totodată, se reduce și gradul de poluare fonică pentru că motoarele electrice sunt mult mai silențioase în comparație cu cele care utilizează combustibil.

Dezavantajele mașinilor electrice

  • Prețurile de achiziție – mașinile electrice sunt mai scumpe decât modele clasice, iar prețul poate fi destul de mare chiar și cu beneficiile oferite prin programul Rabla. E drept că prețul ridicat se compensează în timp prin economiile generate de o astfel de mașină, însă mulți ezită să plătească o sumă atât de mare.
  • Autonomia redusă – chiar și cea mai performantă baterie a unui automobil electric își reduce autonomia cu cât numărul de consumatori este mai mare. Simpla utilizare a sistemului audio al mașinii sau a instalației de climatizare va reduce din distanța pe care o poți parcurge cu o mașină electrică. Așadar, pentru o autonomie cât mai mare, e nevoie să renunți parțial la confortul cu care ești obișnuit într-o mașină cu motor pe benzină sau pe motorină.
  • Timpul de încărcare – dacă un plin de combustibil necesită doar câteva minute, încărcarea unei mașini electrice durează cel puțin o jumătate de oră și se poate întinde pe durata câtorva ore. La acest interval, trebuie să mai adaugi și timpul de așteptare în cazul în care nu reușești să găsești o stație de alimentare liberă și nu mai ai suficient curent să ajungi până la cea mai apropiată.
  • Costuri mari de reparații – deși se strică mai greu, mașinile electrice presupun costuri mari de reparații. Poți intui asta dacă te uiți cât costă un motor electric auto și care este prețul unuia care funcţioneză pe bază de combustie internă. De asemenea, bateriile pentru mașinile electrice pot costa mult mai mult decât un motor și pot depăși chiar prețul unei mașini second hand cu motor pe combustibil.

La Roadhill Automotive, poți găsi toată gama de autovehicule Ford electrificate și tot aici îți stăm la dispoziție cu o ofertă variată de servicii pentru mașina ta.