Sfaturi utile pentru intretinerea corecta a masinii

Intretinerea masinii este un aspect extrem de important, daca vrei ca aceasta sa reziste in stare optima pentru cat mai mult timp. Indiferent de brand sau model, automobilul va performa in functie de cata atentie si cata grija ii vei acorda de-a lungul anilor.

Fie ca tocmai ti-ai cumparat o masina noua sau vrei sa intretii cat mai bine pe cea pe care o ai deja de cativa ani, recomandarile de mai jos te vor ajuta enorm. Pune-le in aplicare si vei scuti atat timp, cat si bani, pastrand automobilul intr-o stare buna.

Iata 8 lucruri pe care sa le faci periodic, daca vrei ca masina ta sa functioneze si sa arate cat mai bine posibil!

1. Efectueaza reviziile la timp

Multi soferi se bazeaza pe faptul ca masina lor este relativ noua, asa ca nu are inca nevoie de revizie. adevarul este ca revizia e necesara ori de cate ori specifica manualul proprietarului, pe care l-ai primit odata cu automobilul.

Daca nu gasesti acest manual, contacteaza dealerul auto sau cauta manualul online, pe site-ul producatorului.

Odata ce verifici intervalul de timp, respecta-l si mergi cu masina la revizia tehnica periodica, pentru a te asigura ca totul este in regula. Nu dureaza mult, insa este o actiune care te poate feri de foarte multe probleme!

2. Mergi doar in service-uri autorizate

Cand automobilul tau intampina situatii ce necesita o vizita la service, este recomandat sa alegi intotdeauna un service autorizat. Astfel, vei sti ca angajatii sunt specialisti in adevaratul sens al cuvantului si ca-ti vor trata masina cu profesionalism.

Evita service-urile auto obscure, care nu afiseaza lista cu preturi si care nu au autorizatiile vizibile. Chiar daca acestea iti pot promite tarife mai mici, nu vei avea niciodata garantia calitatii serviciilor si pieselor.

3. Spala masina regulat

Pare un sfat banal, insa pe care multi posesori de autoturisme il neglijeaza, crezand ca nu este atat de important. Ei, bine, spalarea frecventa a masinii nu tine doar de factorul estetic, ci mai ales de intretinerea ei pe termen lung.

In timp, suprafata masinii tale este impregnata cu praf, ulei, substante chimice si ale reziduuri care pot ataca vopseaua. Totodata, daca nu inlaturi aceste reziduuri, particulele de praf, nisip sau pietris iti pot zgaria parbrizul, geamurile, capota sau portierele.

Asadar, daca vrei ca automobilul tau sa fie intretinut in mod exemplar, fa-ti timp sa il duci la spalatorie cel putin o data pe saptamana sau, daca vei calatori in afara orasului, chiar mai des.

4. Opteaza pentru detailing, macar o data pe an

Spalarea masinii este, de cele mai multe ori, generala si mai putin axata pe detalii. De aceea, o data pe an, este recomandat sa investesti intr-o sesiune de detailing.

Aceasta presupune spalarea si curatarea in detaliu a automobilului, atat in exterior, cat mai ales in interior. Optand pentru un astfel de serviciu, te asiguri ca masina ta ramane in stare buna si isi pastreaza aspectul pe parcursul anilor.

5. Fii mereu atent la sunete sau miscari suspecte

Chiar daca nu esti specializat in mecanica, poti observa atunci cand ceva nu functioneaza asa cum ar trebui. De cele mai multe ori, neregulile se manifesta sub forma de sunete suspecte sau miscari pe care nu le-ai mai simtit pana in acel moment.

In cazul in care auzi sunete ciudate sau observi ca masina ta se misca intr-un mod neobisnuit, contacteaza-ti imediat mecanicul. Acesta iti va oferi cateva sugestii utile, inainte sa ajungi cu automobilul in service.

6. Verifica frecvent presiunea in pneuri

Un alt aspect important pentru durata de viata si performanta masinii tale este presiunea din pneuri. aceasta trebuie sa fie intotdeauna echilibrata.

In caz contrar, risti sa nu uzezi uniform cauciucurile sau sa faci pana atunci cand te astepti mai putin. Evita aceste neplaceri verificand presiunea macar o data la cateva saptamani.

7. Verifica toate consumabilele inainte sa pleci la drum

Daca urmeaza sa parcurgi o distanta mai mare cu automobilul, rezerva-ti 15 minute pentru a verifica tot ce inseamna substante consumabile. Este vorba despre uleiul de motor, lichidul de parbriz, dar si despre lichidul de racire (antigel).

Asigura-te ca uleiul se afla la nivelul optim, pentru a evita probleme ale motorului. Acestea sunt, de cele mai multe ori, dificil de rezolvat si foarte costisitoare.

8. Verifica sistemul de iluminat cel putin o data pe luna

Defectiunile la nivelul luminilor pot fi deosebit de periculoase, atat pentru tine, ca sofer, cat si pentru ceilalti participanti la trafic. In cazul in care luminile tale nu functioneaza, nu vei fi suficient de vizibil, iar probabilitatea de a fi implicat in accidente auto creste considerabil.

Asadar, verifica frecvent farurile, stopurile, precum si proiectoarele. Daca observi ca unul dintre becuri nu mai functioneaza, schimba-l cat mai repede.

Nu in ultimul rand, daca doresti sa iti intretii corect masina, condu preventiv si fii mereu atent la ce se intampla in trafic. Astfel, vei evita incidentele ce te pot afecta atat pe tine, cat si automobilul tau.