Ce înseamnă mild hybrid: care sunt avantajele acestui sistem?

Autoturismele hybrid, mild hybrid si electrice au devenit tot mai populare în ultimii ani. De-a lungul ultimelor decenii, s-a lucrat intens la dezvoltarea unor mașini care să polueze mai puțin și care să fie pregătite pentru dispariția combustibililor fosili. Numeroase companii auto au implementat inovații care au permis creșterea performanțelor sistemelor noi.

Sistemul mild hybrid este unul dintre cele mai viabile. Dacă nu știi exact ce înseamnă și care sunt avantajele sale, te invităm să afli din rândurile care urmează.

Ce este sistemul mild hybrid?

Spre deosebire de sistemul hybrid obișnuit, sistemul mild hybrid reprezintă o tehnologie simplă și puțin costisitoare care reduce consumul de combustibil și emisiile de carbon ale mașinilor cu motor cu ardere internă. În general, implică existența unui mic generator electric care înlocuiește elementele tradiționale de pornire a motorului și alternatorul (dispozitivul care păstrează bateria de 12V încărcată) și o mică baterie de tip litiu-ion.

Majoritatea sistemelor mild hybrid funcționează pe baza unui sistem de 48V (un voltaj mai mare decât cel al sistemelor electrice cu care sunt dotate autoturismele tradiționale). Sistemul de 48 V alimentează componente care la modelele non hybrid erau alimentate de motor. Acest lucru permite o funcționare mai eficientă.

Cum funcționează sistemul mild hybrid?

Este important să știi detalii despre funcționarea diferitelor sisteme, în special când cumperi o mașină nouă. După cum sugerează numele, sistemul mild hybrid oferă asistență limitată motorului. Astfel, acesta nu poate funcționa doar pe baza energiei electrice. Sistemul diferă de la un brand la altul, dar, în general, sprijină motorul la accelerare și crește eficiența pornirii și opririi. De asemenea, sistemul înmagazinează energie la frânare, prin transformarea ei în electricitate și stocarea în bateria de tip litiu-ion. În medie, o mașină cu tehnologie mild hybrid este cu 15% mai eficientă decât una convențională.

Un exemplu de model auto cu sistem mild hybrid care funcționează eficient este Ford Puma. Majoritatea mașinilor de acest tip cu motor de 3 cilindri au un astfel de sistem, care monitorizează continuu modul în care vehiculul rulează. Sistemul poate determina cât de intens trebuie să încarce bateria și cum să sprijine motorul. Acesta primește asistență și când merge în condiții normale, și când are încărcătură grea.

Unele sisteme mild hybrid ajută la economisirea combustibilului acționând asupra modului în care mașina funcționează la curbe și sensuri giratorii. Prin încetinirea sau chiar oprirea motorului pentru scurte perioade, scade necesarul de combustibil.

Avantajele sistemului mild hybrid

Oferă performanțe similare mașinilor convenționale, dar este mai eficient

Tehnologia mild hybrid funcționează ca un asistent al motorului. Practic, îmbunătățește eficiența acestuia, permițând motorului să atingă performanțe similare celor clasice. Un sistem mild hybrid nu limitează cu nimic autonomia sau viteza mașinii. Dimpotrivă, pentru că monitorizează continuu modul în care rulează, te ajută să conduci mai bine și să obții maximul de la mașina ta. Chiar și modele ca Fiesta și Focus se găsesc acum în variantă hibridă.

Autoturismele cu sistem mild hybrid se conduc la fel ca cele convenționale

Mașinile cu sistem mild hybrid sunt similare și se conduc la fel ca cele convenționale. Sistemul funcționează bine atât pentru cutiile automate de viteze, cât și pentru cele manuale. De aceea, sunt potrivite celor care preferă un stil tradițional de șofat. Nu vei simți mari diferențe, nici măcar la mașinile la care sistemul intervine la curbe sau în condiții de rulare cu încărcătură mare.

Este mai ieftin decât alte sisteme hibride

Sistemul mild hybrid este mai puțin complex ca alte sisteme care combină motorul convențional cu cel electric. De aceea, este mai accesibil ca preț. Găsești modele de mașini mild hybrid pe piață la prețuri care merită, în raport cu ce performanțe oferă. Un autoturism mild hybrid poate fi alegerea corectă în condițiile în care nu ai destui bani pentru un full hybrid, dar nici nu vrei să cumperi o mașină convențională.

Acest lucru este de înțeles, pentru că multe state au hotărât ca în 10-20 de ani să scoată din circulație mașinile care funcționează doar pe bază de combustibil fosil. De asemenea, impozitarea acestora va fi mai drastică. Este foarte probabil ca și legislația noastră să urmeze modelul occidental, mai devreme sau mai târziu.

Este mai ecologic decât sistemul convențional

Sistemul mild hybrid reduce emisiile de carbon, deși nu la fel de mult ca alte sisteme hibride și electrice. Totuși, impactul asupra mediului este semnificativ, în special după câțiva ani de utilizare. Faptul că poate înmagazina energie la frânare este un plus în raport cu emisiile.

Se pretează pentru zone în care infrastructura de încărcare electrică lipsește

Chiar dacă piața de mașini electrice s-a dezvoltat și în România și mulți șoferi au trecut de la automobilele convenționale la cele electrice, infrastructură de încărcare este încă precară. Astfel, încărcarea unei mașini electrice sau plug-in hybrid poate deveni problematică, în special în timpul călătoriilor lungi. Mașinile cu sistem mild hybrid sunt opțiuni mai viabile în această situație.

Sistemul mild hybrid este eficient, dovedindu-și deja viabilitatea. Alege o mașină cu acest sistem disponibilă la Roadhill Automotive și bucură-te de avantajele pe care ți le aduce!