Mașina hybrid. Cum functioneaza si ce avantaje iti ofera?

Mașina hybrid. Cum functioneaza si ce avantaje iti ofera?

Se vorbește tot mai des în ultima vreme despre tranziția de la mașinile pe combustibil la cele electrice, însă acesta este un proces care se va desfășura în timp, nicidecum peste noapte.

Există însă varianta mașinilor hybrid care îmbină avantajele unei mașini electrice cu cele ale unui autovehicul clasic, cu propulsie pe combustibil.

Autoturismul Ford Kuga este un exemplu elocvent în acest sens, iar în baza experiențelor împărtășite de cei care au ales un model hybrid sau plug-in hybrid, am întocmit o listă cu principalele avantaje.

Nu necesită încărcare

În România, una dintre problemele legate de utilizarea mașinilor electrice este legată de lipsa stațiilor de alimentare, prea puține pentru a te putea deplasa fără riscul de a rămâne în pană la drum lung. În cazul unei mașini hybrid, această problemă nu există, întrucât motorul electric se încarcă în mers, datorită unui generator acționat de motorul pe combustibil. Astfel, când motorul pe combustibil intră în funcțiune, pornește și generatorul, care va încărca motorul electric. Chiar și dacă bateria acestuia se golește complet, nu vei rămâne în pană pentru că propulsia va fi preluată de motorul pe combustibil.

Modelele plug-in hybrid, așa cum este și Ford Kuga PHEV, pot fi încărcate atât la priza de acasă cât și la stațiile de încărcare, totodată funcționând și după același principiu de care am amintit.

Consum mai redus de combustibil

La viteza redusă, autoturismele hybrid sunt propulsate de motorul electric, în timp ce motorul pe combustibil intră în funcțiune la viteze de peste 50 de kilometri pe oră. Așadar, în oraș, unde traficul este infernal iar consumul de combustibil foarte ridicat, un astfel de autovehicul merge preponderent cu motorul electric. Asta înseamnă consum zero de combustibil, implicit mai puține vizite la benzinărie și mai puțini bani cheltuiți. Practic, o mașină hybrid consumă combustibil doar la drum întins, când viteza de rulare este peste 50 de kilometri pe oră.

Ford Kuga este și mai economic, datorită funcției auto-start-stop care face ca motorul să se oprească automat când stai la semafor sau ești blocat în coloană. Pentru a reporni, nu este nevoie de nicio operațiune în plus, fiind suficient să calci ambreiajul și să selectezi prima treaptă de viteză.

Costuri de întreținere mai mici

Datorită funcționării alternative a celor două motoare, componentele motorului clasic, pe combustibil, se uzează mai greu, ceea ce înseamnă că vei trece mai rar pe la service. În același timp, și motorul electric este menajat la drum întins, când propulsia e asigurată de motorul termic. De asemenea, mașinile din această gamă sunt dotate și cu un sistem de frânare regenerativă, care ajută mașina să încetinească, solicitând mai puțin frânele. Astfel, plăcuțele și discurile de frână rezistă mai mult, iar în acest mod se reduc iarăși costurile de întreținere.

În privința bateriei motorului electric, nu trebuie să-ți faci griji, întrucât majoritatea producătorilor asigură o garanție de 5 ani sau 100.000 de kilometri.

Mai puține emisii poluante

Poluarea este principalul motiv pentru care se dorește tranziția de la motoarele clasice la cele electrice, iar mașinile hybrid stau foarte bine la acest capitol. Beneficiind de propulsie mixtă, emisia de noxe poluante este mai redusă decât în cazul unui autovehicul pe combustibil.

Spre exemplu, în cazul Ford Kuga vorbim de emisii de 132 de grame de dioxid de carbon pe kilometru, conform testelor WLTP, ceea ce încadrează modelul plug-in hybrid în standardele de emisii Euro 6.2.

La aceste avantaje, adaugă și faptul că taxele și impozitele pentru un autovehicul hybrid sunt mai mici decât în cazul unei mașini clasice și vei avea toate motivele pentru a-ți comanda și tu un astfel de model.

Ca parte a angajamentului Ford de a completa gama disponibila cu modele electrice, noul Kuga este disponibil in trei versiuni de vehicule electrificate: Ford Kuga EcoBlue Mild Hybrid, Kuga Hybrid cu auto-incarcare si Kuga Plug-in Hybrid.

Tehnologia hibrida avansata a Ford este conceputa pentru a oferi o abordare mai curata, mai silentioasa si mai rafinata a condusului SUV-urilor. Modelele Kuga Hybrid sunt disponibile chiar si cu tractiune integrala (AWD) pentru capabilitate sporita.

Ai vrea sa alegi o optiune Ford Kuga electrificata, dar nu stii prin ce difera acestea? Vezi in continuare mai multe informatii despre tehnologiile Ford Kuga Mild Hybrid, Hybrid, si Plug-in Hybrid:

•Plug in Hybrid (PHEV): Incarcare convenabila la priza normala. Autonomie exclusiv electrica de pana la 64 km.

•Hybrid: Functia de auto-incarcare si dimensiunile mari ale bateriei hibride permit, la necesitate, efectuarea unor deplasari mai scurte, la viteza mica, exclusiv pe electric.

•Mild Hybrid:Bateria cu auto-incarcare ii ofera motorului termic asistenta suplimentara pentru cresterea economiei de combustibil.

FORD KUGA PHEV

Ford Kuga Plug-in Hybrid (PHEV) combina un motor electric pe baza de baterie cu motorul pe benzina Duratec de 2,5 litri, oferind o putere combinata de 225 CP, impreuna cu o economie remarcabila de combustibil si cu emisii de CO2 de 122 – 128g/km in regim mixt, WLTP global. In plus, bateria hibrida are o garantie de 8 ani sau 160.000 km (oricare survine mai intai).

Avand la dispozitie mai multe moduri de vehicul electric (EV), poti opta pentru actionarea vehiculului tau Kuga de la motorul electric, motorul pe benzina sau prin combinatia acestora. Atunci cand se utilizeaza modul „EV Now”, vehiculul plug-in hybrid are o autonomie exclusiv electrica de pana la 64 km. Asadar, poti usura deplasarea pe orice tip de teren, pastrandu-ti condusul prin oras curat, silentios si rafinat.

FORD KUGA HYBRID

Ford Kuga Hybrid cu auto-incarcare combina motorul extrem de eficient Duratec de 2,5 litri, motorul electric pe baterie si sistemul optional de tractiune integrala (AWD). Kuga Hybrid recupereaza energia pierduta de obicei in timpul decelerarii. Acest lucru este similar cu EcoBlue Hybrid, dar bateria mai mare poate stoca mai multa energie pentru a economisi si mai mult combustibil si chiar pentru deplasarea pe distante scurte folosind numai energie electrica. Are o transmisie automata pe benzina, la fel ca vehiculul Plug-In Hybrid, usor de utilizat la condus si extrem de eficienta, cu o capacitate de remorcare de 1,5 - 1,6 tone.

FORD KUGA mHEV

Optiunea Kuga EcoBlue Hybrid pe motorina utilizeaza tehnologia Mild Hybrid care include un motor electric de mici dimensiuni cu o baterie de 48 volti, pentru a imbunatati eficienta motorului. Motorul electric ofera un sprijin suplimentar motorului pe motorina atunci cand este necesar, ajutand la reducerea consumului de combustibil si a emisiilor prin comparatie cu optiunile pe benzina si pe motorina nehibride. Bateria de 48 V se incarca in timp ce conduci, astfel incat nu este nevoie de nicio sursa de alimentare externa. EcoBlue Hybrid beneficiaza de transmisie manuala si putere de 150 CP, cu o capacitate de remorcare de 1,9 tone.