Programul Rabla 2023: conditii de casare si acte necesare - Roadhill Automotive

Dacă vrei să te bucuri de avantaje financiare semnificative la achiziția unui autovehicul nou, este important să fii la curent cu condițiile Programului Rabla 2023 și să știi care sunt actele de care vei avea nevoie. Programul Rabla se derulează în mai multe etape și poate suferi modificări de la un an la altul, deci este întotdeauna bine să verifici cele mai recente informații. Iată cum are loc acest program în 2023!


Prezentarea generală a programului Rabla


Programul Rabla este o inițiativă guvernamentală care are ca obiectiv încurajarea achiziționării de autovehicule noi, mai puțin poluante și mai eficiente din punct de vedere energetic. Acest program își propune să stimuleze înlocuirea autovehiculelor vechi cu unele noi, contribuind astfel la reducerea poluării și la îmbunătățirea calității aerului. În prezent, programul Rabla cuprinde două categorii principale: Rabla Clasic și Rabla Plus. 


Programul Rabla Clasic


Rabla Clasic este potrivit pentru tine dacă vrei să achiziționezi o mașină cu motor pe combustie sau una hibridă fără plug-in. Prima de casare în cadrul acestui program este de 7.000 RON pentru predarea unei mașini uzate și de 10.000 RON în cazul predării a două autoturisme uzate.


Aceasta se acordă doar pentru achiziționarea unei mașini noi (cu excepția motocicletelor) care are un sistem de propulsie ce produce maximum 155 g CO2/km în sistemul WLTP.


Dacă vrei să achiziționezi un autoturism Ford prin această metodă, pe lângă prima de casare poți beneficia și de anumite ecobonusuri, în valoare de:


 • 1.500 RON pentru mașinile noi care au un sistem de propulsie ce produce maximum 120 g CO2/km în sistemul WLTP;
 • 1.500 RON pentru mașinile noi echipate cu motorizare GPL/GNC;
 • 3.000 RON pentru mașinile noi echipate cu sistem de propulsie hibrid;
 • 1.500 RON pentru casarea fiecărei mașini uzate mai veche de 15 ani și/sau care are o normă de poluare Euro 3 sau inferioară.


Programul Rabla Plus


Această variantă a programului Rabla este potrivită pentru tine dacă ești interesat de achiziționarea autovehiculelor 100% electrice, cu pilă de combustie cu hidrogen sau a unei mașini hibride plug-in, precum Ford Kuga. În acest caz, poți beneficia de o finanțare în valoare de:


 • 51.000 RON pentru cumpărarea unei mașini noi 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen și 26.000 RON pentru o mașină nouă electrică de tip hibrid plug-in, care generează maximum 80 g CO2/km în sistem WLTP. Aceste finanțări se acordă în schimbul casării unei singure mașini uzate;
 • 54.000 RON pentru cumpărarea unei mașini noi 100% electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen și 29.000 RON pentru o mașină electrică de tip hibrid plug-in. Aceste finanțări sunt valabile în cazul casării a două mașini uzate;


De asemenea, poți beneficia și de un ecobonus de 1.500 RON, pentru fiecare mașină uzată mai veche de 15 ani și/sau care se încadrează în norma de poluare Euro 3 sau inferioară.


Condiții de eligibilitate pentru Programul Rabla 2023


După ce ai programat un test drive și ai descoperit ce mașină vrei să achiziționezi prin Programul Rabla 2023, este necesar să îndeplinești câteva condiții. Iată care sunt acestea:


 • Casarea mașinii uzate trebuie să aibă loc după începerea Programului Rabla și numai în centrele de casare autorizate. Acest lucru asigură că procesul de casare este realizat în mod corespunzător și că autovehiculele sunt reciclate într-un mod ecologic și responsabil. Există și excepții în acest caz, mai exact vehiculele aflate în proprietatea unei unități administrative-teritoriale sau a unei instituții publice nu sunt supuse acestei condiții;
 • Pentru a fi eligibilă în Programul Rabla, mașina uzată trebuie să aibă o vechime minimă de 6 ani. Această condiție este impusă pentru ca autovehiculele mai vechi și mai poluante să fie retrase treptat, ceea ce contribuie astfel la îmbunătățirea calității aerului și a mediului înconjurător;
 • Mașina uzată trebuie să fie înmatriculată în România de cel puțin 6 ani și cel târziu la data de 31 decembrie 2017;
 • În momentul predării pentru casare, mașina trebuie să fie integrală și să conțină toate componentele esențiale pentru funcționarea sa, cum ar fi motorul, caroseria și roțile.

Actele necesare pentru Programul Rabla 2023
Pentru a te înscrie în Programul Rabla 2023, trebuie să pregătești următoarele documente:


 • Actele de identitate - sunt necesare actele de identitate în original și copie, atât pentru beneficiarul programului, cât și pentru proprietarul mașinii vechi;
 • Certificatul de înmatriculare al mașinii vechi - dacă ai optat pentru casarea a două autovehicule, trebuie să ai certificatul fiecăruia dintre ele;
 • Cartea de identitate a vehiculului uzat;
 • Certificat de atestare fiscală - trebuie să obții un certificat de la direcțiile de taxe și impozite locale din primăriile de pe raza unde domiciliezi. Acest certificat trebuie să ateste că nu ai datorii înregistrate și să nu fie mai vechi de 30 de zile;
 • Certificat de atestare fiscală privind obligațiile de plată către bugetul de stat - acesta nu trebuie să fie mai vechi de 90 de zile.

Cum se desfășoară procesul?


Dacă ai descoperit o ofertă Rabla 2023 care te interesează, trebuie să știi că procesul de participare este simplu și presupune următoarele etape:


Etapa 1: Înscrierea în Programul RABLA


Pentru a te înscrie în Programul Rabla,ia legătura cu un dealer autorizat. Înscrierea se va face electronic, prin aplicația PSIPAN și presupune completarea datelor tale personale, a datelor proprietarului autoturismului casat (în cazul în care este o persoană diferită) și a informațiilor referitoare la vehiculul sau vehiculele ce urmează a fi casate.


Etapa 2: Verificarea documentației


După înregistrare, documentația ta va fi verificată pentru a te asigura că îndeplinești toate condițiile pentru Programul Rabla 2023. Această etapă este importantă pentru a asigura transparența și corectitudinea procesului.


Etapa 3: Casarea mașinii vechi


După ce ai primit confirmarea validării în aplicație, proprietarul mașinii uzate trebuie să se prezinte la un centru autorizat pentru programul Remat în vederea casării autovehiculului. Aici va obține certificatul de distrugere a mașinii vechi. Această etapă este esențială pentru ca mașina veche să fie este scoasă din circulație și să nu mai poată fi utilizată.


Etapa 4: Radierea mașinii uzate și prezentarea dovezii de radiere


După casare, proprietarul trebuie să radieze mașina veche la DRPCIV (Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări).


Etapa 5: Finalizarea procesului


După ce ai încheiat acești pași, vei putea finaliza procesul de achiziție a autoturismului nou prin Programul Rabla 2023, iar dealerul îți va putea elibera factura.


În prezent, se desfășoară cea de-a doua sesiune de înscriere pentru persoane fizice și juridice, în perioada 01 septembrie, ora: 10:00 – 30 noiembrie 2023, ora: 23:59.


Înainte de a te înscrie, asigură-te că îndeplinești toate condițiile pentru Programul Rabla 2023 și că ai toate documentele necesare. Este întotdeauna recomandat să verifici informațiile oferite de autoritățile locale pentru cele mai recente informații și proceduri de înregistrare! Reprezentanții Ford îți stau la dispoziție cu oferte de preț ce includ beneficiile oferite prin Programul Rabla și cu mai multe detalii privind accesarea programului, oricând ai nevoie!