Masina noua sau second-hand? Cum faci cea mai buna alegere?

Ai decis că e momentul potrivit să-ți inlocuiesti mașina și „răsfoiești” de câteva zile anunțurile online cu oferte auto? Îți fac cu ochiul mai multe mărci și nu știi asupra căreia să te oprești? Înainte de a lua hotărârea finală, e bine să știi că acest tip de achiziție reprezintă una dintre cele mai importante cumpărături pe care le vei face vreodată. Tocmai de aceea, procesul anterior poate fi unul destul de obositor, însă prima întrebare la care trebuie să îți răspunzi este una simplă. Mașină nouă sau second-hand? Care ar fi cea mai înțeleaptă alegere pentru tine și familia ta?

 

Am adunat pentru tine în rândurile ce urmează cele mai bune criterii de selecție a unei mașini, dar și avantajele și dezavantajele de a conduce o mașină nou-nouță, respectiv una la mâna a doua. Iată ce trebuie să știi.

Mașină nouă - avantaje Vei fi primul proprietar

Poate cel mai important avantaj al unei mașini abia ieșită din fabricație este faptul că nu a mai fost condusă anterior. Nu ai de ce să te preocupi de sistemul electric, mecanic sau hidraulic al unei mașini noi, pentru că producătorul acesteia s-a asigurat că totul funcționează perfect, înainte să o scoată la vânzare. Mai mult decât atât, interiorul mașinii noi este unul impecabil, iar finisajele sunt de nouă generație. Te poți bucura de un miros proaspăt, specific autoturismelor abia fabricate, dar și de o garanție a componentelor auto.

Vei obține mai ușor un credit pentru investiție

Piața auto este una dintre cele mai dezvoltate industrii, indiferent de orașul despre care vorbim. Tocmai de aceea, posibilitatea să primești o cofinanțare avantajoasă, mai ales dacă vei opta pentru varianta full electric, este una foarte mare. Programul Rabla este un exemplu de astfel de ajutor pe care îl poți primi în situația în care vrei să investești într-un autoturism nou

Vei experimenta un sentiment unic

Nimic nu se compară cu condusul unei mașini nou-nouțe! Ce e și mai atractiv la ideea aceasta este faptul să senzația unică se va întinde pe luni la rândul, astfel încât vei prinde și mai mult drag de șofat, alături de familie sau prieteni.  

Mașină second-hand - avantaje Prețul 

Cel mai mare avantaj al achiziționării unui vehicul la mâna a doua este prețul accesibil al acestuia. Atunci când cumperi o mașină care nu mai e de ceva timp la primul proprietar, poți beneficia de o reducere cuprinsă între 30 și 90% al prețului pe care autoturismul l-a avut când părăsea pentru prima dată un showroom. Nu e, însă, cazul să te gândești că valoarea mașinii se va deprecia și mai mult, cât timp o vei utiliza pentru deplasări. Atunci când vei decide, la rândul tău, să o vinzi mai departe, prețul autoturismului nu va scădea cu mult, cum a fost în cazul primului proprietar. 

Vei beneficia de modelul preferat

O mașină veche nu înseamnă neapărat o mașină rudimentară. Din contra, e posibil ca modelul tău preferat de autoturism să nu se mai fabrice în zilele noastre, dar asta nu te va împiedica să te bucuri de capacitățile sale. Dacă a fost bine întreținută, o mașină veche poate fi condusă la fel de lejer ca una nouă. Totul este să nu sari peste verificările din service, înainte de a bate palma cu fostul proprietar al acesteia. 

Mașină nouă - dezavantaje Prețul

Probabil ai intuit bine, o mașină nouă va costa mult mai mult decât una la mâna a doua. Aspect perfect normal, de altfel. Noua tehnologie, noile update-uri pentru siguranță și manufactura de ultimă generație sunt mai costisitoare decât cele utilizate acum câțiva ani. Totuși, așa cum îți spuneam și mai sus, e posibil să te poți încadra perfect pentru obținerea unei cofinanțări, cu bani de la statul român, dacă vrei să conduci o mașină nouă. 

Deprecierea

Se spune că în clipa în care anvelopele unei mașini noi ating pentru prima dată asfaltul, prețul autoturismului scade cu 20 până la 35%. Așadar, bucură-te din plin de avantajele unei achiziții de acest fel, pentru că investiția nu va fi în avantajul tău, exceptând nivelul ridicat al confortului de care vei beneficia.

Mașină second-hand - dezavantaje Foștii proprietari

Oricât de mult și-ar lăuda mașina, vechii proprietari ai acesteia pot ascunde detalii de care te poți lovi mult mai târziu. Știi foarte bine că stilul de condus al fiecărui șofer dictează durata de viață a unui autoturism și numărul de vizite la mecanicul auto, așa că nu cumpăra niciodată o mașină la mâna a doua fără să fi trecut printr-o revizie amănunțită în cadrul unui service autorizat. 

Reparațiile

Ca în cazul oricărui obiect la mâna a doua, reparațiile unei mașini second-hand sunt iminente. E doar o chestiune de timp până când un martor de bord aprins te va trimite în service.Indiferent dacă decizi să mergi pe varianta unui autoturism sau a unui vehicul comercial nou ori preferi opțiunea unei mașini rulate, suntem aici să te ajutăm cu sfaturi pentru a găsi cea mai bună variantă pentru tine.