2

Diferența dintre dealer auto și broker auto

Atunci când vine vorba de achiziționarea unui vehicul, mulți dintre noi se întreabă care este cea mai bună opțiune: să colaboreze cu un dealer auto sau cu un broker auto? În articolul pe care urmează să-l parcurgi, veți descoperi diferențele dintre acești doi actori din industria auto, precum și serviciile pe care le oferă.


Vom analiza avantajele și dezavantajele colaborării cu fiecare dintre ei, pentru a te ajuta să decizi care este cea mai potrivită variantă pentru nevoile tale.


Ce este un dealer auto?


Dealer-ul auto se prezintă sub forma unei afaceri specializate pe comercializarea automobilelor noi sau second hand, la nivel de vânzare cu amănuntul, pe baza unui contract de reprezentanță cu un producător auto sau cu filiala sa de vânzări. De asemenea, dealer-ul auto comercializează adesea și piese de schimb originale și/sau servicii de întreținere auto pentru cumpărătorii direcți.


Ce este un broker auto?


Broker-ul auto gestionează întreg procesul de cumpărare a unei mașini în numele unui client care apelează la serviciile sale. Acestea includ: găsirea vehiculului dorit, negocierea prețului, furnizarea documentelor necesare și asigurarea finanțării dacă este cazul. Prin urmare, treaba unui broker auto este de a ajuta clientul să economisească timp în procesul de cumpărare a unei mașini.


Diferența dintre un dealer auto și un broker auto

1. Rolul celor două părți în achiziționarea unui autovehicul


Dealer-ul auto este compania auto care deține mașinile pe care le pun la dispoziția consumatorilor pentru leasing și cumpărare. De asemenea, dealer-ul poate oferi consultanță pentru alegerea automobilului potrivit, precum și servicii de mentenanță și piese de schimb, așa cum este Ford Roadhill Automotive.


În același timp, un broker auto este un intermediar care acționează în interesul cumpărătorului pentru a găsi cea mai bună ofertă disponibilă pentru vehiculul pe care acesta și-l dorește.


Avantajele și dezavantajele colaborării cu fiecare dintre aceste entități sunt variate, în funcție de nevoile și preferințele fiecărui cumpărător. Alegerea potrivită depinde de informațiile și serviciile pe care le dorești, precum și de nivelul de confort în negocierea condițiilor de achiziție.


Avantajele colaborării cu un dealer auto:Avantajele colaborării cu un broker auto:


2. Natura serviciilor oferite


O altă diferență între dealerii auto și brokerii auto constă în portofoliul de servicii pe care îl pun la dispoziția cumpărătorilor.


Un dealer auto, precum fordroadhill.ro, poate oferi următoarele servicii:De cealaltă parte, când un cumpărător apelează la un broker auto este ca și cum ar avea un asistent personal care îi înțelege nevoile de cumpărare a unei mașini. Brokerul auto poate oferi o experință de cumpărare fără probleme, fără stres, care minimizează riscul clienților de a plăti mai mult decât este necesar pentru un autovehicul.


De asemenea, broker-ul auto poate ajuta un cumpărător în reducerea timpului de deplasare de la un showroom auto la altul pentru a găsi mașina potrivită.


3. Costuri implicate


Când achiziționezi prin intermediul unui dealer auto, probabil vei evita orice taxe de administrare sau comisioane ascunde având în vedere că va trebui să achiți doar valoarea mașinii și/sau a funcțiilor extra adăugate. Acest lucru se datorează faptului că vei avea posibilitatea să analizezi contractul împreună cu un consultant de la reprezentanță.


Depinzând de broker-ul auto la care apelezi, acesta poate percepe un comision pentru serviciile puse la dispoziție. Asigură-te că discuți cu broker-ul despre valoarea acestei taxe înainte de a avea vreo surpriză.


În concluzie, diferența dintre dealer auto și broker auto constă în natura serviciilor oferite și în modul în care aceștia colaborează cu clienții. Dealerii auto se concentrează pe vânzarea de autovehicule și oferă servicii adiacente, cum ar fi finanțare și asigurare. În schimb, brokerii auto acționează ca intermediari între cumpărători și dealeri sau alte părți interesate, oferind consultanță și asistență în negocierea celei mai bune oferte.