Airbag

Ce sunt airbagurile si cum functioneaza? - Roadhill Automotive

Siguranta in trafic a reprezentat o preocupare inca din momentul in care au luat amploare autovehiculele si au devenit principalul mijloc de transport chiar si pentru populatia de rand. De aceea, au fost create airbagurile, pentru a proteja pasagerii in cazul unei coliziuni. Iata tot ce trebuie sa stii despre acestea!


Cum au aparut airbagurile?


Airbagurile au fost inventate in anii 1950 de catre inginerul american John W. Hetrick, care a brevetat dispozitivul de siguranta in 1952. Contextul istoric in care au aparut airbagurile era unul in care numarul de autovehicule si accidentele de trafic cresteau rapid. Aceasta a generat o nevoie urgenta de inventii care sa asigure o mai mare siguranta in trafic. Airbagurile au devenit o solutie eficienta pentru a proteja pasagerii in caz de impact.De la primele modele care erau activate manual la airbagurile moderne, care se declanseaza automat in caz de impact, tehnologia airbagurilor a cunoscut o dezvoltare rapida. In prezent, airbagurile sunt integrate in aproape toate autovehiculele si reprezinta un element cheie al sistemului de siguranta pasiva. Acestea sunt activate de senzori care detecteaza rapid o schimbare brusca a vitezei sau o forta de impact si declanseaza umflare sacului airbagului pentru a proteja pasagerii de lovitura.


Ce sunt airbagurile?


Airbagurile sunt sisteme de siguranta pasiva care se regasesc in vehiculele moderne si au ca scop principal protejarea pasagerilor in cazul unui accident de masina. Acestea reduc impactul asupra corpului si previn astfel ranile grave. Un airbag este format dintr-un sac gonflabil, un senzor de impact si un sistem de umflare. Sacul gonflabil este realizat dintr-un material rezistent, iar senzorul auto de impact detecteaza coliziunile si declanseaza umflarea airbagului.


Exista mai multe tipuri de airbaguri, inclusiv airbaguri frontale, laterale, pentru genunchi si pentru cap. Fiecare are un rol specific in protejarea diferitelor parti ale corpului in cazul unui accident. Airbagurile frontale sunt cele mai comune si sunt amplasate in partea din fata a vehiculului, in zona volanului si a pasagerului din fata. Airbagurile laterale sunt amplasate in usi sau in scaune si protejeaza pasagerii in cazul unor impacte laterale.


Cum functioneaza airbagurile? Mecanisme si tehnologii


Principiul de functionare al airbagurilor se bazeaza pe reactii chimice si pe utilizarea unor senzori speciali.


Atunci cand un senzor de impact detecteaza o coliziune, acesta trimite un semnal catre unitatea de control electronic (ECU). ECU-ul analizeaza informatiile primite si decide daca este necesara activarea airbagurilor. Daca se constata ca este necesar, o mica cantitate de azot sau alt gaz este produs rapid prin arderea unui compus chimic. Aceasta duce la umflarea airbagului intr-un timp extrem de scurt, de obicei in mai putin de o zecime de secunda.


Cu progresul tehnologic, airbagurile au devenit din ce in ce mai sofisticate. Astazi, unele airbaguri pot detecta pozitia, greutatea si severitatea impactului pentru a se desfasura in cel mai eficient mod posibil. De exemplu, airbagurile avansate pot detecta daca pasagerul este intr-o pozitie nepotrivita sau daca pasagerul este un copil, permitand astfel dezactivarea airbagului pentru a evita ranirea acestuia.


Impactul airbagurilor asupra sigurantei in trafic


Airbagurile joaca un rol semnificativ in reducerea numarului de decese si raniri in accidentele rutiere. Pe langa aceasta, airbagurile contribuie si la imbunatatirea sigurantei pasagerilor. Aceste dispozitive protejeaza pasagerii de impactul cu elemente dure ale masinii, precum volanul, bordul sau geamurile. Astfel, ele pot preveni sau reduce ranile grave, cum ar fi cele la cap, gat sau piept. In plus, airbagurile amplifica protectia oferita de centurile de siguranta. Acestea functioneaza impreuna cu centurile de siguranta, nu in locul acestora. Centurile de siguranta retin pasagerul in loc, iar airbagul il protejeaza de impactul cu interiorul vehiculului. 


Interpretarea indicatorilor airbagurilor


Fiecare simbol sau martor de bord al masinii are un anumit sens si trebuie inteles in mod corespunzator. De exemplu, lumina de avertizare a airbagului arata ca sistemul de airbaguri este activ si pregatit sa se activeze in cazul unui impact. Pe de alta parte, semnul de eroare indica o problema in sistemul de airbaguri si necesita atentie imediata.


Interpretarea erorilor pe care le pot avea airbagurile este un alt aspect important. Unele erori pot fi destul de complexe si pot necesita o interpretare mai detaliata. De exemplu, o eroare poate fi cauzata de un senzor defect sau de o conexiune electrica slaba, iar actiunile recomandate pot include verificarea si inlocuirea componentelor defecte. Atentie! Daca este cazul, opteaza pentru piese de schimb originale!


Intelegerea importantei mentenantei regulate a sistemului de airbaguri este esentiala pentru a asigura functionarea corespunzatoare a acestuia. Este important de subliniat ca un sistem de airbaguri bine intretinut va avea indicatorii functionand corect, reducand astfel sansele de a aparea erori neasteptate. Reviziile si mentenanta regulate pot identifica si rezolva problemele minore inainte ca acestea sa devina grave.Airbagurile reprezinta un element esential in siguranta rutiera, oferind protectie suplimentara in caz de accident. Te incurajam sa acorzi atentia cuvenita acestui sistem de siguranta a masinii, fiindca are un rol primordial in protejarea si mentinerea vietii pasagerilor!