Revizia auto: ce presupune si cand trebuie facuta

Durata de viata si functionarea in parametrii specificati de producator pentru masina dvs. sunt conditionati de realizarea periodica a unei revizii auto. 

Revizia auto reprezinta controale autorizate ale masinii, prin care se verifica starea generala a acesteia si se inlocuiesc diverse componente consumabile. 

Principalele operatiuni care sunt efectuate in cadrul reviziei auto sunt urmatoarele Schimbul uleiului de motor

Este una dintre cele mai importante operatiuni care trebuiesc facute periodic. O masina ingrijita are intotdeauna nivelul de ulei asa cum recomanda producatorul, pentru o functionare impecabila si fara niciun fel de surprize. Orice mecanism in miscare are nevoie sa fie uns pentru ca toate componentele sa alunece in timpul functionarii. In cazul in care uleiul este in cantitate insuficienta sau chiar este consumat complet, in timpul functionarii apar elemente ale frecarii care duc la incalzire si la diverse alte probleme. 

Pe masura ce masina este utilizata, uleiul isi schimba proprietatile, astfel incat, la orice revizie auto, se recomanda schimbarea completa a uleiului si nu adaugarea unei cantitati suplimentare pentru a ajunge la nivelul dorit. Combinarea unui ulei nou cu cel vechi, deja folosit si cu proprietati modificate, va afecta modul in care motorul se va comporta in timp. 

Uleiul se schimba atat la servodirectie cat si la cutia de viteze. Intotdeauna uleiul de la aceste doua componente se schimba complet la 50.000 de km, chiar daca producatorul nu specifica acest lucru.

Schimbarea filtrelor

Aceasta operatiune include filtrul de ulei, filtru de aer si filtrul de polen. Fiecare dintre aceste consumabile contribuie la pastrarea cat mai curata a motorului si a interiorului masinii, asigurand o functionare in parametrii cei mai buni. 

Filtrul de ulei colecteaza particulele rezultate dupa uzura obisnuita a componentelor in miscare. 

Filtrul de aer are ca scop curatarea aerului aspirat de motor. In timp, impuritatile se aduna pe filtru, blocand trecerea aerului prin el. Din acest motiv este necesara schimbarea periodica, pentru o circulatie adecvata a aerului in motor. 

Filtrul de polen (habitaclu), daca nu este schimbat in timp util, nu isi mai poate indeplini rolul de filtrare a substantelor nocive iar rezultatul este aparitia diverselor bacterii sau mucegaiuri in masina.  Circuland prin tubulatura de aer, aceste bacterii si mucegaiuri ajung in interiorul masinii, fiind inhalate de pasageri si putand provoca grave probleme de sanatate.  

Verificarea sistemului de franare si schimbarea placutelor de frana daca este necesar

Sistemul de franare este cel mai important sistem de siguranta atunci cand vine vorba despre siguranta in trafic. Avand anumite specificatii tehnice, sistemul de franare poate functiona la parametri normali doar in cazul in care toate componentele care il compun sunt de calitate si nu sunt in stare avansata de uzura.

Modelele mai noi de autoturisme au senzori care semnalizeaza in cazul in care placutele de frana sunt uzate si trebuiesc schimbate. 

Deoarece discurile si placutele de frana sunt la vedere si pot fi verificate cu ochiul liber, in timpul reviziei auto, mecanicul se va asigura ca acestea sunt in conditii bune si pot fi utilizate in continuare. In cazul in care discurile sau placutele de frana prezinta urme de uzura avansata, le va schimba cu unele noi. 

Deoarece placutele de frana se uzeaza in functie de mai multi factori care nu pot fi monitorizati constant, este indicata verificarea acestora periodic, indiferent daca este sau nu momentul unei revizii auto.

Verificarea sistemului de climatizare

Include verificarea nivelului de freon si curatarea componentelor climatizarii in situatia in care in masina se simte un miros neplacut. 

Sistemul de climatizare este important in orice anotimp, atat cand este frig si se impune incalzirea masinii, dar si cand afara este cald si este nevoie de pornirea aerului conditionat. 

In cazul in care nivelul de freon nu este in prametri recomandati de producator, sistemul de climatizare nu va functiona in mod corespunzator sau chiar se va strica. Este idicat ca sistemul de climatizare sa fie verificat periodic, la inceputul fiecarui sezon, indiferent daca in perioada imediat urmatoare este sau nu programata o revizie auto.

Verificarea luminilor

Sistemul de iluminare este, la randul lui, o componenta care contribuie la functionarea in siguranta a masinii. O vizibilitate buna ne fereste de pericole atat pe noi cat si pe ceilalti participanti la trafic. In cazul in care la un control de rutina al politiei rutiere se evidentiaza functionarea improprie a sistemului de iluminat, aceste nereguli pot fi sanctionate prin amenzi importante. 

De asemenea, neregulile la sistemul de iluminat al masinii pot duce la respingerea ITP-ului sau chiar suspendarea certificatului de inmatriculare. 

In cadrul reviziei auto periodice sunt verificate faza scurta, faza lunga, semnalizarile, stopurile si luminile de marsarier. 

Verificarea geometriei rotilor 

O buna functionare a masinii presupune ca atunci cand volanul este eliberat pentru cateva secunde in timpul mersului, masina sa isi pastreze directia si sa nu vireze stanga sau dreapta. O reglare incorecta a masinii va duce la o uzura prematura si neuniforma a anvelopelor. Pe langa riviziile auto periodice (la fiecare 10.000 km parcursi), este indicat ca geometria sa fie verificata la fiecare schimbare de anvelope de sezon. 

In general, masinile sunt programata sa semnaleze faptul ca este timpul pentru a efectua revizia auto, prin aprinderea unui martor pe bord.