La cati kilometri se schimba placutele si discurile de frana?

Sistemul de franare al masinii este esential pentru siguranta in trafic, de aceea, placutele si discurile de frana trebuie schimbate la timp, inainte sa se strice, daca nu vrei sa apara probleme si accidente. Exista semne clare care iti arata ca este momentul sa treci pe la un service auto pentru schimbarea acestor piese, dar, este important sa cunosti si care sunt recomandarile producatorului.

Calitatea materialelor poate prelungi sau scurta durata de viata a placutelor si discurilor de frana, dar, si stilul de condus are un rol semnificativ in uzarea acestor piese. Astfel, daca ai un stil de condus mai sportiv si franezi des, este normal ca placutele si discurile de frana vor fi mai solicitate si trebuie schimbate ceva mai frecvent. Totodata, starea proasta a drumurilor, gropile din asfalt si traficul haotic din marile orase contribuie, la randul lor, la uzarea prematura a sistemului de franare. 

Iata ce trebuie sa stii despre schimbarea placutelor si discurilor de frana.

Recomandarile producatorilor

In mod normal, producatorii acestor piese recomanda inlocuirea lor dupa 30.000-50.000 de kilometri parcursi. Totusi, in anumite situatii (stil de condus sportiv, drumuri proaste), este posibil ca piesele sa se uzeze mai repede si sa fie necesara schimbarea lor inainte de aceasta limita, spre exemplu, dupa doar 10.000 de kilometri. Mai rar, poate fi intalnita si situatia opusa, cand discurile si placutele de frane pot fi schimbate chiar si dupa depasirea intervalului recomandat.

Oricum, este important sa mergi la un service auto pentru revizii periodice, pentru a verifica, inclusiv, sistemul de franare. Un aspect de care ar fi bine sa tii cont este urmatorul: daca este nevoie sa schimbi discurile de frana, ar fi indicat sa inlocuiesti tot atunci si placutele, pentru ca, altfel, ele nu vor mai „calca“ bine pe discuri si, in cele din urma, franele vor ceda.

Semne ca trebuie sa schimbi placutele si discurile de frana

Cel mai sigur este sa mergi cu masina pentru revizii auto periodice la un service autorizat, ca sa te asiguri ca totul este in ordine si nu vei avea surprize neplacute in trafic. De asemenea, este important sa cunosti semnele care pot indica probleme la sistemul de franare, astfel incat, sa poti lua masuri din timp si sa inlocuiesti mai repede, daca este necesar, placutele si discurile de frana. 

Cele mai frecvente probleme care iti arata ca trebuie intervenit asupra sistemului de franare sunt: 

 

  • performanta slaba la franare: frana este moale, pedala se apasa usor pana jos;
  • aparitia unui canal pe mijlocul placutei de franare: indica uzura placutei;
  • scartait sau huruit in timp ce franezi: poate indica uzura placutelor de frana;
  • masina „trage intr-o parte”: franarea este blocata la nivelul unei roti;
  • Pedala de frana vibreaza in timpul franarii: poate fi din cauza uzarii unui disc;
  • jantele se incing;
  • volanul trepideaza: acest fenomen apare atunci cand sunt uzate discurile de frana;
  • aprinderea becului de pe bord (daca ai un senzor electronic de uzura a placutelor);
  • prezenta unor striatii sau altor deformari pe discurile de frana;

Prin urmare, este important să acorzi mare atentie modului in care se comporta masina in timpul condusului si sa nu treci cu vederea eventualele probleme. Oricum, chiar si in lipsa acestor semnale de alarma, ar fi bine sa verifici periodic, la fiecare 3 luni, starea placutelor si a discurilor de frana. 

De asemenea, atunci cand vine momentul sa le inlocuiesti, alege piese originale si noi, nu second hand, ca sa ai garantia ca te vor tine cat mai mult si nu vei avea surprize neplacute din cauza lor. Inlocuieste, intotdeauna, si placutele si discurile de fran,a in acelasi timp, si nu mai folosi masina daca ai observat ca exista deja probleme la sistemul de franare.

Rezolvi totul rapid cu o vizita la service Ford Roadhill

Fie ca vrei sa schimbi placutele si discurile de frana, fie ca ai alte probleme cu sistemul de franare sau  alte componente ale masinii, rezolvi rapid cu o programare online la service Ford Roadhill.

Daca ai o masina mai veche de 4 ani sau este deja iesita din garantie, cu Ford Motorcraft masina ta este ca noua!