La cat timp se schimba uleiul de motor?

Orice motor auto are nevoie de ulei pentru a functiona in mod corespunzator. Motoarele moderne trebuiesc ingrijite cu uleiuri de calitate, special concepute pentru a respecta specificatiile producatorilor auto. 

Schimbarea uleiului de motor este o operatiune pe care o poti face chiar tu, dar cel mai recomandat este sa apelezi la un service auto autorizat. in special daca masina este noua sau in garantie, schimbarea uleiului trebuie certificata la service pentru a respecta conditiile de garantie. 

Uleiul de motor este necesar pentru lubrifierea componentelor, actiune care minimizeaza frictiunea acestora si le prelungeste durata de viata. Un ulei compatibil cu masina ar trebui sa respecte cateva standardele recomandate printre care:

  • Gradul de vascozitate
  • Standardele de performanta
  • Specificatiile unice mentionate de producatorul motorului 

Pentru a avea certitudinea ca folosesti uleiul potrivit, verifica toate informatiile din manualul de utilizare dar intreaba-l si pe mecanicul tau auto. Va trebui sa apelezi la o schimbare ulei de motor atunci cand vei atinge un anumit numar de kilometri, in functie de vechimea masinii dar si a stilului tau de condus. 

Pentru schimbarea uleiului de motor, masina trebuie ridicata destul de sus pentru a avea la dispozitie suficient spatiu de lucru. Vei avea nevoie de o rampa sau de un lift auto, din acest motiv este cel mai simplu sa apelezi la un service ce are toate dotarile necesare. Este exclusa ridicarea masinii pe suporturi improvizate din diferite obiecte. 

Uleiul special este un element vital pentru buna functionare a motorului. acesta imbunatateste performantele masinii asa ca va trebui schimbat in oricare dintre urmatoarele situatii:

  1. Ai parcurs 10.000 de kilometri (sau, in functie de specificatiile producatorului, 15.000 km)
  2. A trecut 1 an de la ultimul schimb de ulei (chiar daca numarul de kilometri parcursi nu depaseste 10 sau 15.000 de km)
  3. Martorul de pe bord ramane aprins: se impune o vizita in service-ul auto pentru a verifica care este starea si nivelul uleiului de motor. semnalizarea din bord se poate datora mai multor posibile cauze care trebuiesc investigate amanuntit de un specialist. 
  4. Miros neplacut de ulei in interiorul masinii. Daca simti un miros deranjant de ulei in timp ce conduci, cel mai bine este sa verifici nivelul acestuia cu joja. 
  5. Gazele evacuate in timp ce motorul merge, arata si miros ca un fum negru si dens. Cu siguranta exista o problema la motor, ori in legatura cu vreo piesa ori cu uleiul insuficient. indiferent care este cauza fumului gros, vizita la service-ul auto nu poate fi amanata. 
  6. Motorul suna ciudat, a gol. Este sunetul specific al fierului care loveste fier. Daca vei auzi acest tacanit in timp ce masina ruleaza pe sosea, cu siguranta nivelul uleiului este insuficient iar componentele motorului nu sunt lubrifiate corespunzator. 
  7. Uleiul are o culoare inchisa, murdara. Daca la verificare periodica vei constata ca aspectul uleiului s-a modificat, atunci cu siguranta va trebui sa il schimbi. In mod normal uleiul nou este usor translucid si are o culoare maronie, de chihlimbar. Datorita folosirii lui in timpul functionarii motorului, acesta se umple cu particule de murdarie si isi schimba culoarea intr-o nuanta mai inchisa. Pentru a verifica aspectul uleiului,cel putin o data pe luna va trebui sa introduci joja in ulei iar apoi sa faci o mica evaluare. Daca uleiul este mat si gros, astfel incat joja nu este vizibila sub stratul de ulei, atunci cu siguranta este nevoie sa il schimbi. 
  8. In functie de stilul tau de condus, uleiul de motor ar trebui schimbat si de doua ori pe an. Astfel, daca majoritatea calatoriilor tale sunt scurte si la viteze mici care variaza (in special drumuri in oras), motorul masinii tale nu avea destul timp la dispozitie pentru a se incalzi suficient si pentru a fierbe condensul care se acumuleaza in interior. Datorita acestui lucru uleiul de motor se va descompune mai repede si va trebui schimbat mai des. 
  9. In functie de uleiul de motor pe care il folosesti, sintetic sau mineral. Uleiul sintetic este mai bun deoarece nu se descompune la fel de repede. astfel, perioada dintre doua schimburi de ulei poate fi mai mare. Uleiul sintetic rezista mai bine la temperaturi extreme, va avea grija de motor atat vara cand temperaturile sunt fierbinti dar si iarna, cand va incepe sa circule imediat ce pornesti masina. 

Schimbarea uleiului de motor mai des decat este nevoie, nu este o operatiuni nici buna nici rea. Practic, nu va avea niciun efect asupra motorului insa reprezinta un efort financiar pentru tine. Vei pierde timp si resurse pentru un obiectiv care nu era necesar. 

Cel mai indicat este sa verifici lunar starea uleiului de motor si la primul semn sa mergi la service pentru o evaluare detaliata. Retine ca la fiecare schimb de ulei mecanicul va reseta kilometrajul astfel incat iti va fi usor sa tii o evidenta pentru urmatoarea schimbare. 

Un service serios va avea o evidenta digitala a masinii tale asa ca vei fi anuntat ori cate ori se apropie termenul pentru o noua revizie sau schimb de piese/consumabile auto.