Inmatricularea masinii: care sunt pasii si de ce acte ai nevoie?

Ti-ai dorit dintotdeauna o masina si ai reusit sa achizitionezi modelul preferat, esti gata sa pleci la drum intr-o excursie la munte sa-i testezi rezistenta sau chiar sa mergi intr-o vacanta mai lunga, sa te bucuri de libertare si confort. Sigur n-ai uitat ceva? Pentru a merge cu automobilul pe drumurile publice trebuie sa faci inmatricularea masinii, adica sa o inscrii in evidentele de la circulatie rutiera.

Chiar daca este vorba despre o masina noua sau ai cumparat-o la mana a doua, ca actual proprietar ai obligatia sa o inmatriculezi. Pe baza datelor de identificare pe care le prezinti vei primi certificatul de inmatriculare si placutele de inmatriculare a masinii.

Pentru o masina second-hand trebuie sa-ti treci datele ca nou proprietar in Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si a vehiculelor inmatriculate de la Directia Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). totodata trebuie sa mentionezi incetarea calitatii de titular a fostului proprietar si sa soliciti modificarea in cel mult 90 de zile de la momentul dobandirii dreptului de proprietate asupra masinii.

Fiindca este un moment important pentru orice sofer, iti prezentam in continuare care sunt pasii si de ce acte ai nevoie la inmatricularea masinii:

Inmatriculare masina cumparata din Romania sau alt stat al UE

Pentru inmatriculare masina cumparata de pe teritoriul tarii noastre sau din alt stat al Uniunii Europene, ai nevoie de urmatoarele acte si documente:

  • Cererea de inmatriculare, formular tipizat;
  • Fisa de inmatriculare a vehiculului, formular tipizat;

Retine faptul ca pentru municipiul Bucuresti fisa de inmatriculare a vehiculului nu mai este necesara, nici in cazul persoanelor fizice, nici pentru persoane juridice. Este suficienta prezentarea unui contract de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport.

  • Cartea de identitate a vehiculului (CiV) , in original si copie;
  • Certificatul de inmatriculare al fostului proprietar - pentru masinile second hand;

Este obligatoriu ca fostul proprietar sa specifice in versiunea originale de Carte de identitate a vehiculului transmiterea dreptului de proprietate. Verifica acest lucru atunci cand finalizezi tranzactia de cumparare a masinii; 

Solicita documentele care atesta efectuarea inspectiei tehnice periodice (itP) si asigura-te ca este in termenul de valabilitate, iar masina nu are nevoie de un drum la service pentru garantii si revizii inainte de inmatriculare.

  • Documentul care atesta dreptul de proprietate, in original si in copie. trebuie stampilat de ambele organe fiscale, al vanzatorului si al cumparatorului. in cazul masinilor care au mai fost inmatriculate se completeaza Contractul de instrainare-dobandire a unui mijloc de transport;
  • Actul tau de identitate, ca solicitant, in original si copie;
  • Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCa) pe numele tau, ca actual proprietar - la inmatriculare este suficienta o copie dupa polita RCa;
  • Placutele cu numarul de inmatriculare vechi pentru masinile second hand, respectiv placutele cu numere provizorii in cazul unei masini noi;
  • Certificatul de autenticitate emis de Registrul auto Roman (RaR), doar in cazul unei masini cumparate din afara tarii. Certificatul trebuie sa fie insotit de dovada platii pentru a contravaloarea certificatului de inmatriculare;
  • Documentele de inmatriculare eliberate de autoritatile straine, in original, precum si placutele de tranzit sau dovada ca masina a fost adusa pe platforma, pentru masini aduse din UE;
  • Dovada platii tVa pentru masinile aduse din tarile UE, daca autoturismul va fi inmatriculat de o persoana fizica sau de o firma care nu plateste tVa;

Daca te afli in aceasta situatiei, vei completa un formular pentru Certificat privind atestarea platii tVa in cazul achizitiilor intracomunitare de mijloace de transport.

  • Copie dupa certificatul de inregistrare a societatii, doar daca inmatricularea masinii se face de catre o persoana juridica, pentru vehicule rutiere si vehicule comerciale;
  • Imputernicire sau delegatie de la actionarii sau reprezentantii legali ai persoanei juridice care efectueaza inmatricularea.
Inmatriculare masina cumparata din afara UE

Daca esti fan al masinilor americane sau japoneze, ori pur si simplu ai avut ocazia sa-ti cumperi masina preferata din afara spatiului comunitar, trebuie sa indeplinesti niste conditii suplimentare pentru inmatricularea masinii.

Retine ca este obligatoriu sa prezinti dovada efectuarii formalitatilor vamale de import. Chiar daca este vorba despre un import temporar sau dimpotriva, esti in cazul in care ai facut un import definitiv, trebuie sa ai dovada in original sau in copie legalizata.

Sanctiuni pentru refuz inmatriculare masina

Daca nu faci in timp util demersurile pentru inmatriculare masina, risti sanctiuni serioase, pentru ca normele legale sunt clare in aceasta situatie. 

Daca nu soliciti la autoritatile competente, in termenul prevazut de lege, eliberarea certificatului de inmatriculare, esti pasibil de amenda intre 580 lei si 725 lei. Obligatia aceasta este valabila pentru inmatriculare masina noua, inmatriculare masina second hand, pierdere sau furt acte masina, deteriorare sau expirare documente autovehicul.

Daca te urci la volanul unei masini cu ITP expirat, cu polita RCA expirata sau cu inmatriculare suspendata risti o amenda intre 1305 lei si 2900 lei.

Ca sa nu pierzi timp cu birocratia pentru inmatriculare masina ai la dispozitie optiunea de programare online pe site-ul Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Respecta etapele necesare pentru operatiunea de inmatriculare masina si asigura-te ca ai toate documentele solicitate, atunci cand te prezinti la ghiseul de inmatriculari. Daca urmezi pasii recomandati, relatia ta cu autoritatile rutiere poate fi inceputul unei frumoase prietenii pe drumurile publice.