De ce este important un test drive, înainte de a cumpăra o mașină

Achiziția unei mașini este o investiție importantă, de aceea este normal să verifici în amănunt pe ce dai banii, chiar și în cazul în care îți cumperi o mașină nouă. După ce ai ales mașina de care ai nevoie sau pe care ți-o dorești este bine sa faci un test drive înainte de achiziție.

În cele ce urmează, ne-am propus să îți arătăm mai detaliat de ce este important să testezi mașina (test drive) înainte de a o cumpăra și care sunt aspectele asupra cărora trebuie să te concentrezi, în mod special.

Direcția

Direcția și manevrabilitatea mașinii sunt două detalii tehnice esențiale, pentru siguranța ta și a pasagerilor, iar acestea nu pot fi testate decât din spatele volanului. De acea, trebuie să ieși cu mașina la un test drive și să verifici cum răspunde la schimbările bruște de direcție, cât de stabilă este pe un drum drept și cât de ușor se poate manevra volanul.

Poți constata, astfel, dacă mașina este sigură, se mișcă bine pe șosea, iar asta te poate scuti de multe probleme, ulterior.

Frâna

Sistemul de frânare este la fel de important ca cel de direcție, pentru siguranța deplasării. De aceea, necesită neapărat o testare prealabilă, înainte de achiziția unei mașini. Frânele trebuie să răspundă prompt, la apăsarea pedalei de frână, iar șocul resimțit de pasageri trebuie să fie cât mai slab.

De regulă, frânele se testează apăsând mai întâi ușor pedala, după care apăsând frâna brusc. În ambele cazuri frânele trebuie să răspundă cât mai prompt, iar distanța de frânare să fie cât mai mică.

Vizibilitatea

Este obligatoriu să te asiguri că modelul ales conferă șoferului și un grad ridicat de vizibilitate. La acest capitol trebuie să fii atent la mai multe detalii. În primul rând, trebuie să verifici dacă ai o bună vizibilitate din scaunul șoferului, iar reglajele acestuia îți permit acest lucru. Poziționarea și eficiența oglinzilor retrovizoare este un alt aspect esențial, precum și vizibilitatea prin lunetă, în timpul mersului cu spatele. Nu în ultimul rând, verifică în ce măsură designul mașinii creează „unghiuri moarte”.

Accelerația

Accelerația depinde de motorizarea mașinii, modelele cu motoare mai puternice având o accelerație mai bună decât cele cu motoare mici. Detaliile despre accelerație sunt trecute în specificațiile tehnice ale mașinii, însă pentru a te convinge pe viu cum se mișcă autovehiculul, trebuie să faci un test drive.

Poți vedea cât de rapid pleacă mașina de pe loc, dar și cum se comportă în depășiri.

Confortul

Atunci când te afli la volan trebuie să te simți cât mai relaxat și mai confortabil, pentru a te putea concentra asupra drumului. Nivelul de confort al unei mașini nu se testează în showroom, acesta este un alt motiv pentru care trebuie să testezi mașina câțiva kilometri, înainte de a o cumpăra.

Confortul nu se rezumă doar la scaunul șoferului și cele ale pasagerilor, acesta ține foarte mult și de suspensiile autovehiculului. Există modele cu suspensii mai tari sau mai moi, fiecare cu avantajele și dezavantajele sale. Poți lua o decizie potrivită numai după ce ai testat cum se comportă mașina la drum, eventual și pe suprafețe denivelate.

Izolarea fonică este și ea foarte importantă pentru confortul șoferului și pasagerilor, astfel că poți evalua și nivelul de zgomot perceput în timpul deplasării.

Acestea sunt principalele argumente în baza cărora orice mașină trebuie testată, înainte de a fi cumpărată. Orice reprezentanță care se respectă oferă clienților posibilitatea de a efectua un test drive. Dacă vrei să cumperi o mașină bună, programează-te online pentru un test drive Ford și vei putea să te convingi singur de performanțele modelului pe care l-ai ales.