Cum obtii certificatul de autenticitate de la RAR

Registrul Auto Român (RAR) este instituția care se ocupă cu verificările autoturismelor și acordarea de certificate necesare pentru circulație. După achiziționarea unei mașini din străinătate, aceasta are nevoie de înmatriculare pentru a putea fi utilizată pe drumurile publice din România. Înainte de acest pas, va fi nevoie de eliberarea unui certificat de autenticitate.

Ce este certificatul de autenticitate?

Toți deținătorii de autoturisme achiziționate din afara României au nevoie de un astfel de certificat pentru a-și putea înmatricula mașina. Acest document este valabil atât pentru autoturismele noi, cât și pentru cele second hand. Mai precis, RAR trebuie să facă o verificare atentă a mașinii și să ateste faptul că aceasta este autentică.

Piesele auto și caroseria trebuie să fie originale, așa că acestea vor fi primele care vor fi verificate. În momentul cumpărării unei mașini, aceasta va veni cu o carte de identitate. Acolo sunt introduse o serie de date care trebuie să corespundă cu realitatea. De exemplu, dacă s-au efectuat modificări de piese sau caroserie, acestea trebuie să figureze în cartea de identitate.

În cazul în care mașina nu este nouă, RAR va verifica și dacă aceasta a fost, înainte, înmatriculată corespunzător de către autoritățile competente din țara de unde provine. Dacă totul este în regulă, certificatul de autenticitate va fi eliberat fără probleme. Din acest moment, ai la dispoziție 60 de zile să înmatriculezi vehiculul. Reține! Documentul este valabil doar pentru o singură înmatriculare.

Cine are nevoie de certificat de autenticitate?

Acest tip de certificat este obligatoriu numai în cazul autoturismelor cumpărate din străinătate și care nu au fost niciodată înmatriculate în România. În cazul în care mașina nu este nouă, dar, a mai fost înmatriculată în România, nu este nevoie de acest certificat. Același lucru este valabil și pentru autovehiculele noi, achiziționate dintr-o reprezentanță, pentru cele de epocă sau pentru cele destinate competițiilor sportive.

În cazul tipurilor de vehicule enumerate mai sus, nu este nevoie de certificat de autenticitate deoarece acestea au deja un astfel de document. Pentru mașinile second hand, vechii proprietari au realizat aceste acte, iar reprezentanțele auto pot vinde mașini numai după ce le-a fost verificată autenticitatea. Vehiculele sportive și de epocă au un statut special și nu este necesar acest proces.

Care sunt actele necesare pentru un astfel de certificat?

Pentru a te asigura că vei obține certificatul, este important să fii pregătit și să ai la tine toate actele necesare. Iată de ce vei avea nevoie:

  • actul tău de identitate;
  • cerere de activitate RAR–este un format tip ce va trebui completat pe propria răspundere și semnat la sediu, în prezența unui angajat RAR;
  • cartea de identitate a mașinii;
  • documentele care atestă înmatricularea mașinii în țara de unde a fost cumpărată;
  • dovada realizării inspecției tehnice periodice (ITP)–o poți realiza și pe aceasta la sediul RAR;
Este nevoie de programare pentru obținerea certificatului?

Pentru a putea obține documentul, va fi nevoie de realizarea unei programări online. După introducerea datelor, vei putea alege ziua și ora la care te vei prezenta la RAR. Ai la dispoziție un interval de 30 de zile calendaristice din momentul realizării programării din care poți alege. La final, vei primi un număr, pe care va trebui să îl ții minte. 

Acest proces este valabil pentru obținerea unui singur certificat de autenticitate. Dacă vrei să realizezi o programare pentru mai multe mașini, va trebui să îi contactezi telefonic pe cei de la RAR și să realizezi, astfel, programarea.

În cât timp este eliberat acest certificat?

Inspecția mașinii și a actelor se realizează rapid și, dacă totul este în regulă, poți primi certificatul pe loc. Totuși, odată ce ai obținut acest document, procesul de înmatriculare trebuie realizat cât mai rapid. Acesta este valabil doar pentru o singură înmatriculare, care trebuie să aibă loc în maximum 60 de zile după eliberarea certificatului. După acest interval de timp, certificatul nu mai este valabil.

Ce se verifică în timpul inspecției?

O primă parte a inspecției se va concentra pe partea tehnică, mai precis pe verificarea pieselor auto. Cei de la RAR vor fi interesați de seriile de motor, de caroserie sau de șasiu. Dacă acestea corespund, a doua etapă va fi verificarea actelor.Toate informațiile tehnice observate în timpul inspecției autoturismului trebuie să fie prezente în cartea de identitate a acestuia. De asemenea, angajații RAR vor fi interesați și de documentele de înmatriculare din țara de origine, pentru a identifica vreun posibil fals. La final, vor verifica dacă mașina este furată și se vor asigura că aceasta nu este dată în urmărire în străinătate.

Dacă ai achiziționat o mașină din marca Ford, avem câteva oferte pentru tine. Serviciul Ford Motorcraft, special creat pentru mașinile mai vechi de 4 ani, asigură verificarea și repararea autoturismului tău la un preț atractiv. Poți opta și pentru Ford Video Check, un serviciu gratuit prin care, în urma verificării mașinii tale, vei primi un videoclip care îți arată posibilele zone care necesită reparații. În cele din urmă, pentru a te bucura complet de tot ceea ce mașina ta îți poate oferi, îți recomandăm să încerci FordPass, aplicația perfectă pentru toți proprietarii Ford.

Obținerea certificatului de autenticitate este obligatorie pentru a putea înmatricula un vehicul achiziționat din străinătate. Prin acest proces, se verifică dacă autoturismul este unul original, dacă are toate piesele auto corespunzătoare, precum și starea actelor. Inspecția este una rapidă, iar certificatul se poate elibera pe loc.

 Ai cumpărat, de curând, o mașină din străinătate? Află ce este certificatul de autenticitate și de ce ai nevoie de acesta pentru înmatriculare!