Ce este sistemul de asistență precoliziune și cum te poate ajuta?

Sistemele de siguranță auto performante şi din ce în ce mai sofisticate au devenit o dotare standard obișnuită pentru majoritatea modelelor noi de mașini ,lansate în ultimii ani. Printre aceste dotări de top se numără și sistemul de asistență precoliziune despre care statisticile arată că a avut o contribuție importantă la reducerea numărului de accidente și coliziuni ușoare.

În articolul de față, îți vom arăta ce este acest sistem și de ce ar trebui să fie unul dintre detaliile de care să ții seama atunci când îți achiziționezi o mașină nouă.

Ce este sistemul de asistență precoliziune

E foarte simplu de înțeles că scopul unui sistem de asistență precoliziune este evitarea coliziunilor, fie cu alte mașini aflate în trafic, fie cu diferite obstacole. De asemenea, un astfel de sistem protejează și pietonii pentru că ajută șoferii să evite lovirea acestora indiferent de partea cui ar putea fi plasată vina.

Așadar, sistemul de asistență precoliziune este o dotare de siguranță activă care permite detectarea din timp a riscului unei potențiale coliziuni, avertizând șoferul asupra acestui risc și pregătind totodată sistemul de frânare pentru a-l ajuta pe acesta să evite accidentul.

Nu poate funcționa cu orice tip de sistem de frânare, ci doar cu cele dotate cu sistem ABS care permit și frânarea automată atunci când șoferul nu reacționează sau are o reacție întârziată după ce este avertizat în privința riscului de coliziune.

Care sunt caracteristicile sistemului de asistență precoliziune

Dacă vrei să știi totul despre automobile, din bagajul de cunoștințe nu trebuie să-ți lipsească principalele caracteristici ale unui sistem de asistență precoliziune. Acestea diferă de la un model la altul, în funcție de nivelul de performanță al vehiculului.

  • Este eficient doar la viteze mici – tehnologiile actuale nu permit declanșarea eficientă a sistemului la viteze mai mari de 50 de kilometri pe oră, astfel că nu trebuie să te bazezi pe el când circuli pe șosea sau pe autostradă. Limitele de viteză între care sistemul poate frâna eficient la detectarea obstacolelor și a pietonilor sunt cuprinse între 3 și 50 de kilometri pe oră.
  • Impune purtarea centurilor de siguranță – centurile de siguranță sunt printre primele accesorii auto destinate siguranței, iar importanța lor nu este diminuată de folosirea sistemelor mai moderne. Frânarea bruscă poate provoca rănirea șoferului și a pasagerului din față, astfel că sistemele de asistență precoliziune nu se activează decât dacă ocupanții scaunelor din față poartă centurile de siguranță.
  • Funcționează și la mersul cu spatele – unele sisteme de asistență precoliziune preiau și rolul senzorilor de parcare funcționând și la mersul cu spatele. Acestea detectează atât obstacolele din față, cât și pe cele din spatele mașinii, acționând sistemul de frânare când vehiculul este pe punctul de a le lovi în timpul manevrelor de parcare.

Cum activezi sistemul de asistență precoliziune

Dacă mașina ta nu a venit din fabrică având sistemul activat sau dacă acesta a fost dezactivat și dorești să-l pui din nou în funcțiune, trebuie să urmezi doar câțiva pași simpli.

Tot ce trebuie să faci este să intri în meniul de setări al computerului de bord, iar acolo să selectezi categoria „Asistență șofer”, după care funcția „Precoliziune”. În funcție de modelul mașinii, meniul din setări îţi va oferi în diferite moduri opțiunea de activare sau dezactivare a sistemului.

Atunci când acesta este activ, te va ajuta la frânare și va acționa automat frâna în caz de urgență; dacă este dezactivat, doar te va avertiza când există risc de coliziune fără a acționa asupra frânelor.

Când se declanșează sistemul de asistență precoliziune

Cum spuneam mai devreme, sistemul începe să funcționeze când viteza de deplasare este de cel puțin 3 kilometri pe oră, monitorizând permanent traficul din față.

Acesta se declanșează în momentul în care șoferul nu a avut o reacție promptă în urma avertizării cu privire la riscul de coliziune.

În primă fază, sistemul pregătește frânele pentru a determina un răspuns ferm chiar și în cazul unei apăsări mai ușoare a pedalei. Ulterior, dacă șoferul nu calcă frâna, iar riscul de coliziune este iminent, sistemul va declanșa frânarea automată.

Nu trebuie să te bazezi pe faptul că un astfel de sistem va fi întotdeauna sută la sută eficient, așa că sfatul nostru este să te pui la curent și cu procedurile de urmat în cazul unui accident.

Cum funcționează sistemul de asistență precoliziune când este activat

O mașină dotată cu un sistem de asistență precoliziune are montat un radar sau mai mulți senzori în partea frontală și, uneori, și în cea din spate care monitorizează traficul pe timpul deplasării.

Aceste dispozitive sunt suficient de sensibile pentru a sesiza apariția unor vehicule sau a altor obstacole precum și apariția pietonilor. Ținând cont de viteza de deplasare și de distanța până la obstacol, sistemul evaluează riscul de coliziune, iar dacă acesta există, este emis un mesaj de avertizare către șofer.

În cazul în care șoferul nu are o reacție promptă pentru a evita coliziunea, sistemul crește sensibilitatea frânelor, astfel încât acestea să aibă eficiența maximă la cea mai ușoară apăsare a pedalei.

În ultimă instanță, dacă autovehiculul se apropie periculos de mult de un obstacol și nu există în continuare reacție din partea șoferului, sistemul acționează în mod automat frânele pentru a evita coliziunea sau, cel puțin, pentru a diminua forța impactului.

După cum ai putut vedea, sistemul de asistență precoliziune este o dotare importantă care te poate scuti de multe necazuri și chiar îţi poate salva viața. Pentru aceasta, trebuie să funcționeze la parametrii optimi, iar de acest lucru te poți asigura la fiecare revizie.

La Roadhill Automotive, îți oferim o gamă largă de servicii pentru a avea permanent garanția că mașina ta funcționează în cele mai bune condiții și că te poți deplasa oriunde în deplină siguranță.